USA hlásia ďalší prípad zvukového útoku na diplomatov na Kube

Útoky na amerických diplomatov vedené zrejme s pomocou akustického zariadenia, ktoré poškodzuje sluch, pokračujú.

02.09.2017 11:42
Kubánska ambasáda v USA Foto: ,
Napätie medzi Kubou a USA sa po opakujúcich sa vážnych útokoch na amerických diplomatov na Kube stupňuje.
debata (37)

Podľa hovorkyne amerického ministerstva zahraničných vecí Heather Nauertovej sa stal ďalší incident v auguste. Pôvodne USA tvrdili, že útoky začali minulý rok a skončili túto jar. Vrátane nového prípadu je útokmi postihnutých 19 ľudí. Útoky spôsobujú poškodenie mozgu, stratu rovnováhy a vedú k trvalej hluchote.

USA z nich vinia Kubu, ktorá to ale poprela a oznámila, že správy vyšetruje. Medzi postihnutými sú najmä pracovníci amerického veľvyslanectva a tiež jeden Kanaďan. Prvýkrát sa o záležitosti začalo hovoriť v auguste, keď USA oznámili vyhostenie dvoch kubánskych diplomatov z Washingtonu so odôvodnením, že Kuba neplní svoju povinnosť a nechráni amerických diplomatov. Rozhodnutie padlo už v máji, ale USA o ňom informovali s trojmesačným oneskorením.

Nevedia, kto a ako na diplomatov útočí

Spôsob, akým sú útoky vedené, nie je jasný. Americké médiá hovoria o akustickom zariadení, ktoré vydáva pre ľudské ucho nepočuteľné zvukové vlny, ktoré môžu spôsobiť hluchotu. Profesor technických vied na Oxfordskej univerzite Robin Cleveland povedal, že „to, čo sa deje na Kube, je zrejme spôsobené ultrazvukom – frekvenciami vyššími ako 20 kilohertzov“, s čím súhlasí aj Tim Leighton, ktorý prednáša na Southamptonskej univerzite vedu o ultrazvuku a akustike pod hladinou vody. Leighton sa však drží jednoduchšieho vysvetlenia. Podľa neho je potrebné najprv preveriť, či personál nebol vystavený jedu alebo nejakým drogám.

Príznaky prvýkrát oznámil koncom minulého roka niekoľko amerických diplomatov a jeden kanadský. V máji pre neschopnosť Kuby poskytnúť diplomatom ochranu vyhostili USA dvoch kubánskych diplomatov. V auguste USA oznámili, že liečbu potrebuje 16 ľudí a útoky skončili.

V piatok Nauertová povedala, že ďalší incident sa stal nedávno v auguste. „Nemôžeme vylúčiť iné prípady, lekári vyšetrujú pracovníkov ambasád,“ dodala. Podľa americkej zahraničnej služby sa u postihnutých osôb prejavuje fyzické poškodenie mozgu, trvalá strata sluchu a ďalšie príznaky, ako je strata rovnováhy, vážne bolesti hlavy, opuch mozgu a poškodenie kognitívnych funkcií.

USA obnovili diplomatické vzťahy s Kubou po viac ako pol storočí v roku 2015 pri inaugurácii prezidenta Baracka Obamu.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Kuba #útoky na diplomatov