Merkelová: Nemecko v blízkej budúcnosti nezruší hraničné kontroly

Nemecko v blízkej budúcnosti nebude rušiť hraničné kontroly. Nemecká kancelárka Angela Merkelová to uviedla v rozhovore, ktorý v sobotu uverejnili noviny Rheinische Post.

02.09.2017 13:38
Angela Merkelová, Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová zatiaľ nemieni upustiť od hraničných kontrol.
debata (5)

Už v máji ministerstvo vnútra dalo na vedomie, že ukončenie kontrol na vnútorných hraniciach krajín schengenského priestoru pre migračnú krízu zatiaľ nepripadá do úvahy.

„V dohľadnom čase nemôžeme odvolať hraničné kontroly,“ povedala Merkelová. Na otázku, či takýto postup schválila Európska komisia, odpovedala, že tento orgán EÚ je otvorený nemeckým argumentom.

Nemecko zaviedlo hraničné kontroly s Rakúskom v septembri 2015, v čase, keď sa vyšplhal príliv žiadateľov o azyl do Nemecka. Kontroly, ku ktorým sa okrem Nemecka pridali aj ostatné krajiny schengenského priestoru vrátane Švédska a Rakúska, sa uplatňujú výnimočne. Aktuálna výnimka vyprší 11. novembra.

Na predĺženie povolenia vykonávať pohraničné kontroly dlhodobo trvá bavorská Kresťanská únia (CSU), ktorá je sesterskou stranou kancelárkinej konzervatívnej Kresťanskodemo­kratickej únie (CDU). DPA pripomenula, že asi pred týždňom Merkelová povedala, že Nemecko ustúpi od kontrol, akonáhle bezpečnostné služby uznajú, že už nie sú potrebné.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Nemecko #hraničné kontroly