Vyšetrovateľ Mueller má Trumpov návrh listu na odvolanie šéfa FBI

Osobitný vyšetrovateľ Robert Mueller získal pôvodný návrh listu prezidenta Donalda Trumpa odôvodňujúci prekvapivé odvolanie niekdajšieho riaditeľa Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Jamesa Comeyho.

02.09.2017 19:05
Bývalý šéf FBI James Comey. Foto: ,
Bývalý šéf FBI James Comey.
debata (5)

New York Times uviedli, že text by mohol osvetliť skutočné výhrady Trumpa voči Comeymu. Muellera vymenovalo ministerstvo spravodlivosti USA za vyšetrenie možného vplyvu Ruska na prezidentské voľby v USA.

Návrh listu vznikol začiatkom mája počas pobytu Trumpa v jeho súkromnom golfovom klube v Bedminsteri. Proti textu sa ihneď postavil právny zástupca Bieleho domu Don McGahn, ktorý tvrdí, že hnevlivý tón listu a preskakovanie z témy na tému môže byť problematické. Podľa informácií The New York Times ako sporné pasáže McGahn označil zmienky o súkromnom stretnutí Trumpa s Comeym a tiež odkazy na Comeyho uisťovanie o tom, že prezident nie je v takzvanej ruskej kauze predmetom vyšetrovania.

Pôvodný list nahradili menej kontroverzným

Kontroverzný text vznikol po tom, čo sa Trumpov zať a zároveň poradca Jared Kushner s ďalším poradcom Bieleho domu Stephenom Millerom zhodli na tom, že Comey by mal byť odvolaný. Prezident preto nariadil Millerovi, aby zostavil list odôvodňujúci tento krok a zároveň diktoval svoje myšlienky k tejto otázke. New York Times poznamenal, že niekoľko ľudí, ktorí videli Millerov viacstranový list, text opísali ako tirádu.

Po svojom návrate do Washingtonu oznámil Trump na stretnutí s poprednými predstaviteľmi Bieleho domu prepustenie Comeyho. Zároveň všetkým prečítal Millerov text, píše denník. V reakcii na to McGahn okamžite varoval prezidenta o citlivosti svojho úmyslu a navrhol zmenu pôvodného listu.

Základom listu, v ktorom Biely dom odôvodnil prepustenie Comeyho, bolo konečné hodnotenie Roda Rosensteina, ktorý je námestníkom ministra spravodlivosti Jeffa Sessionesa. Odkedy sa Sessions vzdal ruského prípadu pre možný konflikt záujmov, príslušné právomoci prešli na Rosensteina. Comeyho májové odvolanie bolo hodnotené mnohými politikmi a médiami ako prekvapivé a kontroverzné, keďže kancelária Comeyho vyšetrovala ruskú kauzu. Mueller, ako aj štyri výbory v Kongrese USA, teraz diskutujú o úlohe Ruska. Moskva poprela akýkoľvek zásah do volebného procesu.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #vyšetrovanie #Rusko #USA #FBI #Donald Trump #James Comey #Robert Mueller