Kolumbijská guerilla ELN oznámila zabitie ruského rukojemníka

Kolumbijská povstalecká organizácia Vojsko národného oslobodenia (ELN) priznala, že zabila rukojemníka z Ruska. Muža s ruským a arménskym občianstvom, ktorého držala pol roka, zabila už v apríli, keď sa snažil utiecť. Podľa správy agentúry Reuters môže oznámenie ohroziť mierové rozhovory medzi ELN a kolumbijskou vládou.

02.09.2017 22:00
debata (5)

Veliteľ ELN zvaný Yerson v ojedinelom rozhovore s agentúrou Reuters vyhlásil, že výkupné z únosov je nevyhnutné pre udržanie bojovníkov ELN v poli a že mierová dohoda nebude možná bez štátnej finančnej podpory na ich stravu a oblečenie.

Arsena Voskanjana organizácia uniesla v novembri minulého roka. Podľa ELN v džungli severozápadného departmentu Chocó zbieral ohrozené jedovaté žaby, ktoré chcel prepašovať do cudziny.

Podľa predáka ELN bol Voskanjan zastrelený po tom, čo nechal vybuchnúť ručný granát, načo sa pokúsil utiecť. „Je mŕtvy,“ povedal Yerson. Výbuch granátu údajne zranil päť rebelov.

Inšpirovaní kubánskou revolúciou

ELN je posledná aktívna guerillová skupina v Kolumbii po tom, čo vlani podpísala mierovú dohodu s vládou najväčšia povstalecká skupina v krajine – Revolučné ozbrojené sily Kolumbie (FARC). Z nich vznikla ľavicová strana, ktorá ponesie názov Revolučná alternatívna sila Kolumbie skrátene v španielčine rovnakými písmenami FARC.

ELN v súčasnosti rokuje s vládou o mieri v ekvádorskej metropole Quito. Napriek tomu sa ELN ešte nevzdala unášania ľudí, vynucovania si výkupného a násilie, čo robí dohodu prakticky neuskutočniteľnou.

Aspoň dočasné prímerie by mohlo byť oznámené na budúci mesiac z dôvodu návštevy pápeža Františka.

Podľa agentúry Reuters má dnes ELN asi 2 000 bojovníkov. ELN vznikla v roku 1964 a inšpirovala sa revolúciou na Kube.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #násilie #kolumbia #Vojsko národného oslobodenia (ELN) #zabitie rukojemníka