Ďalší jadrový test. Kim môže všetko

Máme vodíkovú bombu a vieme ju použiť. Severná Kórea opäť zatriasla svetom. Podľa vlastných slov úspešne vyskúšala vodíkovú bombu. Test prišiel len krátko po tom, čo sa diktátor Kim Čong-un pochválil, že takúto nálož dokáže jeho krajina dostať na balistickú raketu. Severokórejské médiá ukázali fotografie vodcu KĽDR, na ktorých je údajne s novým typom vodíkovej bomby.

03.09.2017 08:32 , aktualizované: 19:59
Kim Čong-un, bomba, KĽDR Foto: ,
Severokórejský diktátor Kim Čong-un kontroluje údajne nový druh vodíkovej bomby.
debata (287)

Test spôsobil otrasy so silou 6,3 magnitúdy. Podľa Južnej Kórey bolo umelé zemetrasenie, ktoré sprevádzalo skúšku, 9,8-krát silnejšie, ako keď KĽDR odpálila jadrovú bombu naposledy. Celkovo už Pchjongjang vykonal šesť takýchto testov.

Nikto by to nechcel

"Ak sa skutočne potvrdí, že to bolo 6,3, je to veľká bomba. Oveľa väčšia ako predtým. Stále to nie je skutočná vodíková bomba, ale sú k nej blízko, oveľa bližšie ako kedykoľvek predtým,“ uviedol pre BBC obranný analytik Bruce Bennett zo spoločnosti Rand Corporation. "Bude debata o tom, či je to skutočná vodíková bomba. Ale to nie je také dôležité. Nechceli by ste túto vec v blízkosti vášho mesta,“ reagoval na sociálnej sieti Twitter expert na jadrové zbrane Vipin Narang z Massachusettskej technickej univerzity.

"Oznámený test severokórejskej vodíkovej bomby musia potvrdiť častice nachádzajúce sa ovzduší, ktoré zozbiera prieskumné lietadlo alebo sa získajú inými technickými prostriedkami. Keď sa to potvrdí, tak šiesta jadrová skúška bude rozhodujúcim testom pre amerického prezidenta Donalda Trumpa, keď KĽDR hrozil zúrivosťou a ohňom,“ reagoval pre Pravdu bezpečnostný analytik Carl Thayer z Univerzity Nového Južného Walesu.

Vodíková bomba je účinnejšia ako bežná atómová, ktorých má Severná Kórea podľa odhadov možno až 30. Po teste okamžite reagovali susedia KĽDR. Ide totiž o ďalšie vystupňovanie napätia. Tento rok už Pchjongjang pri raketových skúškach ukázal, že má pravdepodobne kapacitu zasiahnuť územie USA. Len pred niekoľkými dňami vypálil strelu ponad Japonsko. A teraz tvrdí, že je schopný na svoje rakety dostať jadrové hlavice.

Na snímke vpravo obyvatelia Južnej Kórey... Foto: Reuters, HANDOUT
KĽDR, ľudia sledujú správy Na snímke vpravo obyvatelia Južnej Kórey sledujú oznámenie KĽDR o jadrovom teste.

Soul bude žiadať sankcie, ktoré by viac ako doteraz izolovali severného suseda. Podľa agentúry Yonhap by Južná Kórea mohla pristúpiť k rokovaniam o rozmiestnení najsilnejších taktických zbraní USA, čím sa očividne myslí jadrový arzenál, na svojom území. Aj o tom sa pravdepodobne včera radil americký poradca pre národnú bezpečnosť H. R. McMaster s juhokórejským partnerom Čung Eui-jongom. McMaster hovoril aj s Tokiom o obrannej dohode, ktorú majú USA a Japonsko, a ktorá zahŕňa ochranu pred jadrovým útokom.

"Test je absolútne neakceptovateľný,“ vyhlásil o severokórejskej skúške japonský premiér Šinzó Abe.

Odsúdenia konania Pchjongjangu sa včera hrnuli zo všetkých strán. "Severná Kórea vykonala veľký jadrový test. Jej slová a činy sú naďalej veľmi nepriateľské a nebezpečné pre Spojené štáty,“ napísal na sociálnej sieti Twitter prezident Trump.

"Je to extrémne poľutovaniahodný čin, ktorý je v absolútnom nesúlade s opakovanými požiadavkami medzinárodného spoločenstva,“ uviedla Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu. Čína, ktorá má z veľmocí najbližšie vzťahy so Severnou Kóreou, o teste vyhlásila, že je nesprávny a len zhoršuje situáciu. Moskva zase vyhlásila, že Pchjongjang riskuje vážne následky, ale vyzvala na pokoj. "Vo vytvorených podmienkach je absolútne podstatné zachovať chladnú hlavu a zdržať sa akýchkoľvek krokov, ktoré by viedli k ďalšiemu vyostrovaniu napätia,“ citovala agentúra Reuters z vyhlásenia ruského ministerstva zahraničných vecí. Severnú Kóreu spoločne odsúdili nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Emmanuel Macron. "Okrem Bezpečnostnej rady OSN musí teraz konať aj Európska únia. Kancelárka a prezident vyjadrili svoju podporu sprísneniu sankcií EÚ proti Severnej Kórei,“ uviedli Berlín a Paríž.

Kim Čong-un vie, čo robí

Lenže za všetkými slovami je realita toho, že nikto nemá návod na to, ako ďalej so Severnou Kóreou. Pchjongjang v tejto chvíli dosiahol to, po čom túžil. Má k dispozícii jadrové zbrane, teda dokáže odstrašiť prípadnú snahu o útok na režim zvonku. Kim Čong-un si dobre uvedomuje aj fakt, že napriek rezolúciám BR OSN nie je medzinárodné spoločenstvo v postupe k nemu jednotné. Čína a Rusko síce podporili sankcie proti KĽDR, ale zároveň si neželajú výraznejšiu prítomnosť USA vo Východnej Ázii a už vôbec nie rozmiestnenie jadrových zbraní na území Južnej Kórey.

"Je čoraz ťažšie si predstaviť, že by USA, alebo ktokoľvek iný, reálne dokázali zamedziť tomu, že KĽDR bude krajina s jadrovými zbraňami. Je potrebné k tomu tak pristupovať, hoci pre Spojené štáty je to ťažké, lebo tým strácajú tvár,“ uviedol pre Pravdu Ronald Huisken z Centra pre strategické a bezpečnostné štúdie na Austrálskej národnej univerzite. "Južná Kórea bude od USA asi požadovať taktické jadrové zbrane, čo jednoznačne nahnevá Čínu. Washington zase bude hľadať dôkaz, že Peking nerobí dosť pre to, aby ovplyvnil konanie Pchjongjangu. To len prileje olej do ohňa vzťahov USA-Čína,“ vysvetlil Huisken zložitosť situácie.

Jadrové testy KĽDR

* KĽDR doteraz uskutočnila päť overených jadrových testov: v októbri 2006, v máji 2009, vo februári 2013 a dva v roku 2016 (január a september), pravdepodobne pomocou bômb z plutónia. Včerajšia skúška je šiesty test a Pchjongjang tvrdí, že testoval vodíkovú bombu.
* Hlavné jadrové zariadenie KĽDR je v Jongbjone, jadrové skúšky sa konajú v dedine Pchunggje v hornatej izolovanej provincii Hamgjong pukto na severovýchode krajiny asi 100 kilometrov od hraníc s Čínou a 200 kilometrov od ruských hraníc.
* Princíp vodíkových bômb je založený na zlúčení jadier izotopov vodíka. Funguje tak, že klasická atómová explózia vytvára počiatočnú teplotu niekoľko miliónov stupňov Celzia, čo spôsobí jadrovú syntézu.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

287 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #KĽDR #hrozba #Južná Kórea #vodíková bomba #testy jadrových bomb