Mayová vyzvala poslancov na podporu zákona o brexite

Britská premiérka Theresa Mayová vyzvala zákonodarcov, aby hlasovali za návrh zákona, ktorý bude podporovať právnu odluku Spojeného kráľovstva od Európskej únie. Poslanci majú text začať prejednávať vo štvrtok.

03.09.2017 10:13 , aktualizované: 10:35
theresa mayová Foto: ,
Britská premiérka Theresa Mayová.
debata (1)

Podľa agentúry Reuters môže Mayová čeliť odporu niektorých proeurópskych členov svojej vládnej Konzervatívnej strany.

„Zákon o zrušení je jedným z najdôležitejších krokov, ktoré môžeme podniknúť, aby sme zabránili tomu, aby sa ľudia a podniky dostali na pokraj priepasti,“ povedala Mayová a dodala, že táto norma zabezpečí „právnu kontinuitu“.

Zároveň varovala pred prípadnými snahami o presadenie zmien a doplnení, ktoré by mohli zákonu uškodiť. Povedala, že „víta príspevky poslancov“, ale musia „spĺňať spoločný cieľ“ a síce „pomôcť Británii uspieť s brexitom“.

Pozíciou Mayovej značne otriasol výsledok júnových parlamentných volieb. Predčasné hlasovanie o zložení parlamentu Mayová vyvolala, aby získala väčšiu podporu pre svoje plány odchodu Británie z EÚ. V skutočnosti však Konzervatívna strana prišla o absolútnu väčšinu v parlamente a musela vytvoriť vládu s ultrakonzer­vatívnou severoírskou Demokratickou unionistickou stranou (DUP). Zlyhanie vo voľbách vyvolalo špekulácie o predčasnom odchodu Mayovej z čela vlády.

Británia už uskutočnila tri kolá rozhovorov s EÚ o podmienkach brexitu. Doteraz však rokovania príliš nepokročili.

Do summitu EÚ v októbri sa vyjednávači pre brexit stretnú už len dvakrát

Už len dvakrát sa majú zísť vyjednávači Európskej únie a Londýna riešiaci odchod Veľkej Británie z bloku pred októbrovým summitom únie. Je pritom stále menej pravdepodobné, že by premiéri a prezidenti spoločenstva už na tejto vrcholnej schôdzke odsúhlasili posun rokovania do druhej a pre Britániu významné fázy. Teda do fázy diskusie o prechodných obdobiach a o budúcich formách vzájomných vzťahov.

Tretie kolo rozhovorov, ktoré skončilo vo štvrtok v Bruseli bez prelomu niektorých kľúčových otázok, sa prakticky skrátilo na dva dni. Posun nastal iba v niektorých čiastkových otázkach, ako napríklad situácia cezhraničných pracovníkov alebo vzájomné uznávanie kvalifikácií.

Hlavný únijový vyjednávač Michel Barnier na záverečnej tlačovej konferencii neskrýval, že obe strany tlačí čas, ak chcú všetko dohovoriť a ratifikovať do polnoci 29. marca 2019, kedy Briti úniu opustia nech s dohodou alebo bez nej.

„Nie som frustrovaný,“ povedal Barnier, ktorý predtým kritizoval nedostatok sofistikovaného britského podkladového materiálu pre diskusiu. „Bolo vopred známe, že toto kolo nebude pokračovať a že v týchto kľúčových otázkach nemožno očakávať žiadny významný posun,“ povedal s rozhovormi oboznámený diplomat. Barnier povedal, že už v júli varoval, že rokovania postupujú pomalšie, ako bol pôvodný plán. Barnier tdal najavo ochotu zintenzívniť rokovania.

Tento týždeň jednoznačne ukázal, že strany sa v prvom rade nevedia zhodnúť na kľúčovej otázke finančného vyrovnania. Briti európsky pohľad na svoje záväzky pokladajú za nepodložený a prehnaný. EÚ trvá na tom, že Londýn musí splniť všetko, čo prijal vo svojom súčasnom viacročnom finančnom rámci do roku 2020.

Britská strana, odkiaľ v minulých týždňoch po odkladoch nakoniec zaznelo uznanie určitých finančných záväzkov, ale podľa diplomatov prekvapivo prišla s tým, že nepočíta s ničím, čo by presahovalo dátum odchodu krajiny z bloku.

Bez dohody je stále aj druhá, pre dvadsaťsedem európskych krajín kľúčová, oblasť, teda zabezpečenie práv občanov EÚ v Británii – a Britov v EÚ – po „rozvode“. Prehľad, ktorý teraz únijoví vyjednávači zverejnili, ukazuje, že strany majú rozdielne pozície v 22 oblastiach, zhodujú sa v 37 a v ôsmich by mala britská strana svoj postoj objasniť. Kľúčový problém dohľadu nad súdom Európskej únie nad touto vecou nakoniec vyjednávači presunuli do rúk inej vyjednávacej skupiny.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #Brexit #Theresa Mayová