Texas odhaduje škody po hurikáne Harvey na 180 miliárd dolárov

Hurikán a búrka Harvey a následné rozsiahle záplavy napáchali v Texase škody za približne 180 miliárd dolárov. V rozhovore pre Fox News TV to v nedeľu povedal guvernér štátu Texas Greg Abbott.

03.09.2017 21:25
Harvey, tornado, usa, vietor, hurikan Foto: ,
Hurikán Harvey po sebe v Texase zanechal obrovské škody.
debata (21)

Ešte pred niekoľkými dňami Abbott odhadoval, že k náprave spustošeného štátu bude treba federálnu pomoc vo výške približne 125 miliárd dolárov, čo boli náklady na obnovu po vyčíňaní hurikánu Katrina v roku 2005.

„Zemepisná oblasť a obyvateľstvo postihnuté zničujúcim hurikánom a záplavami je oveľa väčšie, ako to bolo s Katrinou,“ povedal guvernér.

Šéf Federálnej agentúry pre riešenie krízových situácií (FEMA) Brock Long označil hurikán Harvey za budíček pre všetky americké štáty a tiež miestne úrady, pretože sa nemôžu s financovaním záchranných a rekonštrukčných prác spoliehať len na federálny rozpočet, ale musia tiež zo svojich zdrojov zabezpečiť peniaze pre fondy na pokrytie mimoriadnych udalostí.

Ak Kongres nezvýši strop vládnych výdavkov, pomoc sa oneskorí

Doteraz, podľa agentúry Reuters, odmietol zverejniť, koľko FEMA bude požadovať od Kongresu USA. Dodal, že zákonodarcovia dobre vedia, čo je potrebné teraz urobiť.

Americký minister zahraničných vecí Steven Munchin zároveň varoval, že financovanie pomoci môže byť oneskorené, ak Kongres nebude rýchlo zvyšovať strop vládnych výdavkov. „Bez zvýšenia dlhového limitu si nie som istý, že budeme môcť poslať peniaze na rekonštrukciu do Texasu tento mesiac,“ povedal Mnuchin.

Trump zatiaľ požiadal Kongres o uvoľnenie 7,85 miliardy dolárov, ktoré budú určené na počiatočnú pomoc na obnovu území poškodených prírodnou katastrofou.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Texas #škody #Donald Trump #hurikán Harvey