Angela Markelová: Islam patrí do Nemecka

Islam podľa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej (CDU) patrí do Nemecka. Štyri milióny moslimov prispievajú k úspechu Spolkovej republiky.

03.09.2017 22:40
Merkel, Schulz Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa stretla so svojím protikandidátom Martinom Schulzom v debate pred nemeckými parlamentnými voľbami.
debata

Merkelová to v nedeľu povedala v rozhovore o voľbách v televíznom vysielaní so svojím protivníkom Martinom Schulzom zo sociálnej demokracie. Obhajovala aj svoju migračnú politiku.

Merkelová bola v rozhovore konfrontovaná so štatistikami, že dve tretiny Nemcov si myslia, že islam nepatrí do Nemecka. Povedala, že chápe skeptický postoj ľudí, keďže teroristické útoky sa robia v mene islamu. Zároveň však poznamenala, že v Nemecku žijú štyri milióny moslimov, takže islam patrí do krajiny.

Šéfka nemeckej vlády sa zároveň nechala počul, že Berlín nebude trpieť islamských kazateľov nenávisti. „Kazatelia nenávisti nemajú v našej krajine čo robiť,“ povedal Schulz, podľa ktorého je radikálna len malá časť moslimov.

Nie je možné zvyknúť si na terorizmus, je potrebné sa mu postaviť, povedala Merkelová, podľa ktorej by rezignácia znamenala vzdanie sa nášho spôsobu života. So Schulzom sa zhodla na zvýšení počtu policajtov na vnútroštátnej aj provinčnej úrovni o 15-tisíc.

Merkelová: Máme integračné problémy

Merkelová v nedeľu obhajovala aj svoju migračnú politiku, ktorú vedie od krízy v roku 2015. Išlo podľa nej o veľmi dramatickú situáciu, v ktorej bolo správne utečencom otvoriť hranice. Nedokázala si predstaviť, že by sa Nemecko pokúsilo zastaviť tisíce utečencov na hranici vodnými delami.

Schulz vo veľkej miere súhlasil s prístupom Merkelovej, ale podľa jeho názoru mala vopred informovať svojich európskych kolegov. Začlenenie utečencov, ktorých prišlo do Nemecka v rokoch 2015 a 2016 1,2 milióna, podľa neho môže byť úlohou celej generácie. Podobne to vidí aj šéfka nemeckej vlády. „Máme integračné problémy,“ povedala.

Pripustila aj chyby nemeckej vlády v migračnej politike, najväčšiu vidí v tom, že sa Berlín v minulosti viac nezaoberal situáciou utečencov v neeurópskych krajinách. Zároveň pripomenula, že dnes nie je možné odmietnuť vstup do Nemecka utečencov, ktorí nemajú pas alebo iné potrebné doklady.

Nemecké parlamentné voľby sa uskutočnia 24. septembra.

debata chyba
Viac na túto tému: #islam #Angela Merkelová #migrácia #Martin Schulz #predvolebná debata