Merkelová podľa divákov v debate porazila Schulza, podľa tlače išlo o 'duet a nie duel'

Nemecká kancelárka Angela Merkelová (CDU) podľa televízneho prieskumu televízie ARD jednoznačne vyhrala televíznu debatu so svojim súperom v boji na post šéfa nemeckej vlády Martinom Schulzom (SPD).

04.09.2017 07:35 , aktualizované: 11:16
debata (91)

Za presvedčivejšiu označilo Merkelovú 55 percent opýtaných, 35 percent Schulza. V predchádzajúcich debatách Merkelová nikdy tak jasne nevyhrala.

Podľa divákov bol Schulz jednoznačne agresívnejší, čo sa očakávalo, pretože jeho SPD na konzervatívnu úniu CDU/CSU stráca 14 percentuálnych bodov. Viac ako 87 percent divákov označilo lídra SPD za agresívnejšieho, ale iba päť percent Merkelovú.

Návštevníci pubu v Kolíne nad Rýnom počas... Foto: SITA/AP, Rainer Jensen
merkel, schulz Návštevníci pubu v Kolíne nad Rýnom počas sledovanie televíznej debaty Angely Merkelovej s Martinom Schulzom.

Merkelová zapôsobila na nerozhodnutých

Merkelová mala podľa divákov, ktorých bolo podľa odhadov 20 miliónov, lepšie argumenty (44 ku 38 percent), bola tiež kompetentnejšia (64 ku 20 percent). Svojho súpera zdolala v oblastiach ako je dôveryhodnosť (49 ku 29 percent) a sympatia (49 ku 31 percent). Schulz zase pôsobil bližšie k občanom (55 ku 24 percent).

Nedeľnajšia 90-minútová rozprava bola jediným podobným stretnutím dvoch kandidátov na funkciu kancelára pred voľbami 24. septembra. Vzhľadom na to, že v Nemecku stále existuje veľké množstvo nerozhodnutých voličov, prikladá sa jej veľký význam.

Merkelovej sa tiež podarilo zapôsobiť na nerozhodnutých voličov, keď bola presvedčivejších pre 48 percent z nich, Schulz pre 36 percent.

Nemecká tlač: Debata bola skôr duetom než duelom

Televízna debata Merkelovej a Schulza pripomínala zasadnutie koaličných partnerov a bola skôr duetom než duelom. Tak nedeľnú diskusiu vnímajú nemecké médiá.

„Medzi politikou Merkelovej a predstavami kandidáta SPD neexistujú žiadne skutočné rozdiely: utečenecká politika, integrácia, odsuny, Trump, Erdogan, Severná Kórea, vnútorná bezpečnosť, úľavy pre rodiny, sociálna dôchodková politika – u mnohých tém videlo publikum dvoch členov veľkej koalície,“ píše denník Westdeutsche Allgemeine Zeitung.

Schulz sa podľa neho v debate síce snažil hľadať konflikty, je ale pre neho ťažké kritizovať kancelárku, ktorá vedie „sociálne demokratizova­nú CDU“.

Ťaťká situácia Schulza

Podobne to vidí Frankfurter Allgemeine Zeitung. „Angela Merkelová a Martin Schulz sú chytení v kolobehu kompromisov, aj keby spolu toľko chceli viesť duel, nemôžu. Angela Merkelová sa v tom cíti celkom dobre. Schulz sa proti tomu naopak vzpiera, pretože je to pre neho ako väzenie,“ píše denník, ktorého hodnotenie korešponduje s postojom mnohých odborníkov.

Podľa nich je Schulz v ťažkej situácii, pretože aby uspel, musí na Merkelovú útočiť. Zároveň ale dobre vie, že jeho strana posledné štyri roky s Merkelovou spolupracuje v rámci veľkej koalície.

Opozícia by debate prospela

Server denníka Süddeutsche Zeitung vyjadruje názor, že je síce v skutočnosti Schulz oveľa lepším rečníkom ako Merkelová, v nedeľu večer sa mu ale nedarilo bodovať a kancelárku zasiahnuť. List kvôli vyhodnoteniu debaty oslovil tiež odborníčku na rétoriku, podľa ktorej mohla nepresvedčivosť Schulza súvisieť aj s tým, že na niektoré otázky odpovedal akoby naspamäť.

Denník Nürnberger Nachrichten mieni, že by debate prospela účasť opozičných strán, pretože demokracia žije zo sporu medzi vládou a opozíciou. „V Merkelovej a Schulzovi spolu debatovali… dvaja zástupcovia súčasných koaličných partnerov. Vláda tak vedie spor sama so sebou. Pod súťažou o najlepšie predstavy si ľudia predstavujú zrejme niečo iné,“ konštatuje denník.

91 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #Martin Schulz #televízna debata #nemecké voľby