KĽDR chystá ďalšie testy, uviedla Južná Kórea. Soul dokončí systém THAAD

Severná Kórea pripravuje ďalšie testy balistických rakiet vrátane medzikontinentálnych. Uviedla agentúra Reuters s odkazom na juhokórejské ministerstvo obrany.

04.09.2017 10:03 , aktualizované: 14:54
Kim Čong-un, bomba, KĽDR Foto: ,
Severokórejský vodca Kim Čong-un na obhliadke jadrového arzenálu KĽDR.
debata (24)

Ministerstvo tiež uviedlo, že počas nedeľného testu vodíkovej bomby v Pchjongjangu vybuchlo 50 kiloton TNT (trhavina trinitrotoluén, pozn. red.).

„Aj naďalej registrujeme náznaky, že Severná Kórea možno pripravuje ďalšie skúšky balistických rakiet. Podľa nás môže odpáliť aj medzikontinentálnu raketu,“ uviedol Čchang Kjung-su, činiteľ z juhokórejského ministerstva obrany. Čchang to povedal juhokórejským zákonodarcom. Nešpecifikoval však, na základe čoho tak ministerstvo usúdilo, a kedy by sa mal takýto test uskutočniť.

Test o sile 2,5-násobku bomby z Nagasaky

Čchang tiež uviedol, že KĽDR uskutočnila v nedeľu jadrový test o sile 50 kiloton TNT. V predošlom septembrovom teste Pchjongjangu to bolo asi 20 až 30 kiloton TNT. Sila explózie bomby, ktorá bola v auguste 1945 hodená na japonské mesto Nagasaki, bola 21 kiloton TNT.

Podľa juhokórejského ministerstva obrany vládni predstavitelia v Soule súhlasili, že je čas na silnejšiu vojenskú odpoveď KĽDR. Južná Kórea už uskutočnila cvičenie na simuláciu útoku na oblasť, kde KĽDR vykonala test v nedeľu.

Už dnes zasadne BR OSN

Cvičné ciele na japonskom mori zahŕňali rakety vzduch-zem a balistické strely. Cvičenia sa zúčastnila iba juhokórejská armáda, ktorej zástupca povedal, že sa chystá spolupracovať s americkými jednotkami v Južnej Kórei.

KĽDR v nedeľu uskutočnila svoj šiesty jadrový test od roku 2006. Podľa jej štátnych médií bol úspešný a testovala sa pri ňom vodíková bomba, ktorá by mohla byť použitá v hlavici medzikontinentálnej balistickej strely schopná zasiahnuť ciele v USA či dokonca v Európe.

KĽDR za jej krok kritizuje celý svet, vrátane Číny. Kvôli najnovšiemu vývoju situácie zasadne už v pondelok Bezpečnostná rada OSN.

Úspešný odpal rakety z protiraketového systému... Foto: Reuters
THAAD, raketa, odpal, raketový systém Úspešný odpal rakety z protiraketového systému THAAD.

Soul nainštaluje ďalšie zariadenia systému THAAD

Južná Kórea má čoskoro na svojom území nainštalovať zostávajúce štyri odpaľovacie jednotky amerického systému protiraketovej obrany THAAD. Uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na juhokórejské ministerstvo obrany.

Rozmiestnenie THAAD-u v minulosti kritizovala Čína a Rusko, ktoré sa okrem iného obávajú, že radary štítu mohli sledovať ich vojenské činnosti.

„Zostávajúce odpaľovacie zariadenia budú čoskoro dočasne nasadené po konzultáciách Južnej Kórey a USA tak, aby čelili pokračujúcej jadrovej a raketovej hrozbe zo strany Severnej Kórey,“ uviedlo juhokórejské ministerstvo obrany, ktoré citovala juhokórejská agentúra Jonhap. Zariadenie by malo byť inštalované na juhu krajiny, v oblasti Songdžu, kde už sú dve takéto zariadenia.

Posudzoval sa vplyv na životné prostredie

Rozmiestnenie systému protiraketovej obrany THAAD na juhokórejskom území povolila Spojeným štátom s ohľadom na severokórejskú jadrovú hrozbu bývalá juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje. Dve zariadenia nainštalovali koncom apríla krátko pred príchodom prezidenta Mun Če-ina. Ten následne zmrazil aktivovanie zostávajúcich častí zariadenia, až kým sa nepreskúma jeho vplyv na životné prostredie.

Jonhap uviedol, že ministerstvo životného prostredia už dostalo výsledky správy o vplyve na životné prostredie. Správa bola finalizovaná ministerstvom obrany minulý mesiac a uviedla, že vplyv existujúcich spúšťacích zariadení v oblasti Songdžu na životné prostredie je obmedzený. Hladiny žiarenia a hluku sú v súlade s povolenými normami.

Obavy Pekingu

Obnovenie spustenia rakiet THAAD-u na svojom území oznámil Soul po raketovom teste KĽDR koncom júla. Peking vyjadril obavy v súvislosti s rozhodnutím a podľa neho to ešte viac komplikuje veci.

Čína dlhodobo apelovala na Soul, aby sa vzdala rozmiestnenia štítu THAAD.

Zariadenia pozostáva zo šiestich raketových jednotiek schopných odpáliť až 48 rakiet a z riadiacich jednotiek, radaru a ďalších prvkov.

Sankcie samy o sebe podľa Miroslava Lajčáka nie sú politikou, so Severnou Kóreou treba viesť aj dialóg

Sankcie nie sú samy o sebe politikou, musia byť kombinované s dialógom a diplomaciou. Je dobré, že pokiaľ ide o Severnú Kóreu a jej nukleárne skúšky, je medzinárodné spoločenstvo, konkrétne Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov, jednotné a rozhodnutia prijíma pomerom hlasov 15:0.

Na margo posledného nukleárneho testu, ktorý uskutočnila Severná Kórea v nedeľu, to pre novinárov na spoločnom rokovaní českej a slovenskej vlády v moravskej obci Lednice uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák.

„Zlá vec je, že tie sankcie nemajú vplyv na správanie sa severokórejského režimu. Čo nás privádza k známej poučke, že sankcie samy o sebe nie sú politikou, musia byť kombinované s dialógom, s diplomaciou,“ povedal Lajčák.

Myslí si, že Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) je ochotná sa rozprávať, ide o to, aké budú podmienky dialógu. „Bez toho, aby sme sa rozprávali aj s niekym, kto je problémový, žiadny problém nevyriešime,“ uzavrel minister.

Švajčiarsko sa ponúka ako sprostredkovateľ

Ako sprostredkovateľ rokovaní o kríze ohľadne KĽDR a jej jadrového programu sa ponúklo Švajčiarsko. „Je naozaj čas sadnúť si k stolu a konať,“ povedala švajčiarska prezidentka Doris Leuthardová. Dodala, že sankcie Pchjongjang nepresvedčili, aby sa zmenil, aj keď ľudia z KĽDR pre ne utrpeli.

„Myslím si, že v najbližších týždňoch bude mnohé záležať na tom, aký vplyv budú mať USA a Čína v tejto kríze,“ vyjadrila sa Leuthardová. Dodala, že Švajčiarsko a Švédsko by mohli zohrať podpornú úlohu. Konkrétne by mohli ponúknuť miesto stretnutia zástupcov zúčastnených krajín, napríklad ministrov zahraničných vecí. „Pretože twitter nie je naozaj vhodným nástrojom,“ povedala švajčiarska prezidentka o sociálnej sieti, na ktorej niektorí politici v súčasnosti uverejňujú svoje politické reakcie. Napríklad americký prezident Donald Trump nimi často vyvoláva veľké rozrušenie.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #Južná Kórea #raketové testy #medzikontinentálná balistická raketa