USA sa podľa Rjabkova dopúšťajú štátneho výtržníctva

Námestník ruského ministra zahraničia Sergej Rjabkov označil počínanie amerických úradov voči ruským diplomatickým zariadeniam v Spojených štátoch za "štátne výtržníctvo", na ktoré bude Rusko reagovať.

04.09.2017 12:27
debata (17)

„Hanebným skutkom bolo prehľadávanie našich objektov: generálneho konzulátu v San Franciscu, obchodného zastúpenia vo Washingtone a pobočky obchodného zastúpenia v New Yorku,“ povedal Rjabkov novinárom a dodal, že americká strana sa snaží prehľadávanie ruských diplomatických misií zamaskovať slovami ako obhliadka či inšpekcia.

„Predtým sme neboli svedkami tak ďalekosiahlych pokusov porušovať základné normy medzinárodného práva,“ povedal ruský diplomat. Momentálne „máme dočinenia s prejavmi dosť úchylného konania v politickom zmysle“. Američania podľa neho zašli príliš ďaleko, pokiaľ ide o vyzdvihovanie iných krajín.

Moskva sa nebude s odplatou ponáhľať, aj keď je ťažké si predstaviť, čo by malo byť správnou odpoveďou „výtržníkom“. Na záver však „nájdeme túto reakciu,“ sľúbil Rjabkov. Na odvetu je podľa neho „veľa možností“, avšak Rusi sa nechcú znížiť k nedôstojnému počínaniu druhej strany, aby neklesli do „diplomatickej džungle“.

Spomínané ruské diplomatické misie v San Franciscu, Washingtone a New Yorku Američania nariadili Rusom uzavrieť minulý týždeň ako odplatu za obmedzenie personálu amerických zastupiteľských úradov v Rusku, čo zase predstavovalo ruskú odplatu za americké sankcie.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #sankcie #prehľadávanie diplomatických zariadení