Hurikán Irma zosilnil na piaty stupeň a smeruje do Karibiku

Hurikán Irma, prechádzajúci z východného Atlantiku cez severovýchodnú časť Karibiku, sa posunul na piaty stupeň Saffirovo-Simpsonovej stupnice.

05.09.2017 07:35 , aktualizované: 14:56
irma, hurika, burka Foto: ,
Satelitný snímok NASA zachytávajúci hurikán Irmu, ktorý posilnil na hurikán štvrtej kategórie.
debata

Severnú časť Malých Antíl by mal zasiahnuť hurikán v utorok večer miestneho času (streda ráno SELČ).

Podľa amerického Národného centra pre hurikány (NHC) existuje zvýšené riziko, že hurikán by mohol Floridu zasiahnuť na konci týždňa. Medzitým hurikán Irma smeruje na severovýchod od Karibiku, kde má v utorok večer dosiahnuť prvé ostrovy.

Stred hurikánu je teraz asi 440 kilometrov východne od ostrova Antigua a Barbuda a sprevádza ho vietor s rýchlosťou až 280 kilometrov za hodinu. Meteorológovia očakávajú, že hurikán prinesie silné dažde. Existujú obavy zo zosuvov pôdy a sedemmetrových vĺn. Hurikán sa pohybuje rýchlosťou okolo 20 kilometrov za hodinu.

Upozornenia pred Irmou boli tiež uverejnené na ostrovoch Antigua a Barbuda, Montserrat, Svätý Krištof a Nevis, Saba, Svätý Eustach, Svätý Martin a Svätý Bartolomej. Hliadky kvôli hurikánu už povolali v Portoriku, na Britských Panenských ostrovoch a na ostrove Guadeloupe.

Hurikán Harvey má najmenej 60 mŕtvych

Podľa úradov sa mnohé z obetí utopili počas záplav, ktoré vznikli v dôsledku hurikánu. Niekoľko ľudí zahynulo aj pre „nepriame komplikácie“, ktoré spôsobil Harvey. Výpadky elektriny napríklad znemožnili používanie zariadení, ktoré starší ľudia potrebovali k životu.

Zdravotníci sa pre vysokú hladinu vody nemohli dostať včas na potrebné miesta a ľudia, ktorí potrebovali pomoc, napokon zomreli. Texaský guvernér Greg Abbott predtým uviedol, že opravy škôd, ktoré napáchal hurikán Harvey, si budú vyžadovať 180 miliárd dolárov.

Stav pohotovosti na Floride a v Portoriku

Americký štát Florida a Portoriko vyhlásili kvôli hurikánu Irma stav pohotovosti. Zatiaľ nie je jasné, v akej miere alebo či vôbec zasiahne aj juh USA, podľa niektorých meteorologických výpočtov by už v piatok mohol doraziť na Floridu.

Predtým sa očakáva, že minimálne okraj hurikánu zasiahne karibské ostrovy, vrátane Portorika, Haiti, Dominikánskej republiky a Kuby.

„Na Floride sa vždy pripravujeme na najhoršie a dúfame v najlepšie, a aj keď presná cesta Irmy nie je v tejto chvíli známa, nemôžeme si dovoliť byť nepripravení,“ uviedol v noci floridský guvernér Rick Scott potom, čo vyhlásil stav pohotovosti vo všetkých okresoch štátu Florida. Na Twitteri Scott napísal, že hovoril o situácii s prezidentom Donaldom Trumpeom.

Rovnako guvernér Portorika Ricardo Rosselló vyhlásil výnimočný stav. Urobil tak ešte predtým, než americké Národné centrum pre hurikány (NHC) vydalo varovanie pred hurikánom pre Portoriko. Podľa predpovedí by mohla Irma Portorika zasiahnuť v stredu.

Irma môže spôsobiť záplavy a zosuvy pôdy

Meteorológovia varujú, že hurikán Irma prinesie intenzívne zrážky. Na niektorých miestach by mohlo spadnúť až 25 centimetrov zrážok. Irma môže spôsobiť záplavy a zosuvy pôdy.

Podľa Národného strediska pre hurikány NHC by hurikán mal okrem severnej časti Malých Antíl zasiahnuť aj ostrovy Hispaniola a Kubu, ale aj Spojené štáty – Floridu, Georgiu a Južnú a Severnú Karolínu. Podľa NHC je však ešte príliš skoro predpovedať presnú trasu hurikánu.

Irma patrí k systémom, ktoré sa vytvárajú na Kapverdách a potom sa presúvajú na západ takmer cez celý Atlantik. Podľa NHC sú to často najsilnejšie búrky vôbec. Patrí sem napríklad hurikán Hugo, ktorý vznikol v roku 1989 a mal moc hurikánu piateho stupňa. Zanechal 50 mŕtvych v Karibiku a Južnej a Severnej Karolíne a škody za sedem miliárd dolárov. Ku „Kapverdským hurikánom“ patril aj Ivan, ktorý v roku 2004 zasiahol Karibik a Strednú Ameriku, zabil 92 ľudí a napáchal škody za viac ako 18 miliárd dolárov.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #hurikán #Karibik #Harvey #hurikán Harvey #Hurikán Irma