Ako na Kima? Hľadá sa najmenej zlá odpoveď

Severokórejský diktátor testuje svet svojou hrou s ohňom. Skúškou termojadrovej bomby Kim Čong-un zadal mocnostiam ťažkú úlohu. Musia sa rozhodnúť, ako čo najvhodnejšie zareagovať. Budú riskovať požiar nevídaných rozmerov, ktorý sa môže rozšíriť aj ďaleko od brehov Kórejského polostrova? Alebo sa zmieria s tým, že nepredvídateľný stalinistický režim definitívne vstupuje do jadrového klubu?

05.09.2017 11:00
debata (191)

Všetci svetoví hráči vrátane Číňanov a Rusov, ktorí so Severnou Kóreou udržiavajú ak už nie partnerské, tak aspoň korektné vzťahy, oznámenie Pchjongjangu o úspešnom teste vodíkovej bomby dôrazne odsúdili. S hľadaním spoločného postupu však pre odlišnosť ich záujmov majú problémy.

Čas pritom súri ako ešte nikdy. „Nedávne severokórejské raketové testy a nedeľňajší veľký skúšobný jadrový výbuch potvrdzujú, že Pchjongjang rýchlejšie postupuje v dobudovaní svojho jadrového potenciálu,“ povedal pre Pravdu odborník na medzinárodné vzťahy z Griffithovej univerzity v Brisbane Michael Heazle.

„Ako ďaleko pokročil, pokiaľ ide o spoľahlivé schopnosti presne dopraviť termojadrovú hlavicu pomocou rakety dlhého doletu, stále nie je úplne jasné. Ale zdá sa byť čoraz istejšie, že to bude len otázkou času, kedy sa mu to podarí, ak sa nezabráni v pokračovaní severokórejského programu,“ dodal expert.

Najenergickejšie na novú hrozbu zareagovali Južná Kórea a Spojené štáty. Soul včera podnikol cvičnú simuláciu útoku na oblasť, kde Severokórejčania v nedeľu vykonali test vodíkovej bomby. Pravda, rakety s dlhým doletom a balistické strely zasahovali náhradné ciele v mori.

Išlo však o dôrazné varovanie, že arzenál juhokórejskej armády je pripravený udrieť na strategické terče severného suseda, a to aj v spolupráci s americkými silami rozmiestnenými v krajine. Soul tiež oznámil, že sa chystá dokončiť inštaláciu raketového systému THAAD.

Soul totiž od Pchjongjangu očakáva ďalšiu eskaláciu napätia. „Zaznamenali sme náznaky, že Severná Kórea pripravuje ďalšie testy balistických rakiet,“ vyhlásil včera Chang Kjung-su, predstaviteľ juhokórejského ministerstva obrany.

Nevylúčil pritom, že balistickú raketu tentoraz Pchjongjang zacieli až do severného Pacifiku, oveľa ďalej ako minulý mesiac, keď ju odpálil do Japonského mora. Mala by to byť ďalšia demonštrácia sily, dokazujúca, že diktátor Kim je schopný ohroziť hoci aj USA.

Juhokórejský minister obrany Song Jong-mu tvrdí, že Severná Kórea je už schopná vytvoriť miniaturizovanú jadrovú zbraň. „Domnievame sa, že ju môžu umiestniť na medzikontinentálnu raketu,“ vyhlásil.

Južná Kórea včera podnikla cvičnú simuláciu... Foto: Reuters, Ministerstvo obrany Kórejskej republiky
Kórea Južná Kórea včera podnikla cvičnú simuláciu útoku na oblasť, kde Severokórejčania v nedeľu vykonali test vodíkovej bomby.

Soul včera spresnil aj odhady parametrov bomby, ktorú Pchjongjang v nedeľu odpálil. Nálož dosahovala silu 50 kiloton TNT, čo je takmer dvaapolnásobok sily explózie atómovej bomby, ktorá v auguste 1945 zničila japonské mesto Nagasaki.

Juhokórejské ministerstvo obrany včera tiež oznámilo, že krajina čoskoro na svojom území postaví zvyšné štyri spúšťacie zariadenia amerického systému protiraketovej obrany THAAD. Zariadenie by malo byť inštalované na juhu krajiny, v oblasti Songjiang, kde už sú dve takéto zariadenia.

Peking a Moskva netaja vážne obavy z rozmiestnenia štítu THAAD na Kórejskom polostrove. Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov včera varoval, že Moskva by mohla byť nútená prijať vojenské protiopatrenia v tejto oblasti, aby vyvážila rozmiestnenie systému. „To, čo sa teraz deje, pokiaľ ide o zvýšenie potenciálu protiraketovej obrany v blízkosti našich hraníc a nielen Kórejskej republiky, ale aj Japonska, nás môže nútiť k rozvoju vojenského potenciálu v tejto oblasti,“ povedal Riabkov.

Riabkov severokórejský jadrový test označil za provokatívnu akciu a odsúdil ho. Na summite zoskupenia BRICS v Číne, kde sprevádza prezidenta Vladimira Putina, Riabkov varoval pred silovým riešením situácie. „Tí, ktorí sú silnejší a inteligentnejší, by mali byť teraz zdržanliví. Všetky nepríjemné kroky by mohli viesť k explózii,“ vyhlásil.

Severokórejský test vodíkovej bomby odsúdil aj summit BRICS. „Rozhodne nesúhlasíme s jadrovým testom Severnej Kórey,“ uviedlo vyhlásenie piatich rozvíjajúcich sa ekonomík. „Sme hlboko znepokojení pokračujúcim napätím a jadrovým testom na Kórejskom polostrove. Trváme na tom, že situáciu možno vyriešiť iba mierovými prostriedkami a priamym dialógom medzi všetkými zainteresovanými stranami,“ uvádza sa v dokumente.

Ako sprostredkovateľ prípadných vyjednávaní s Pchjongjangom sa včera ponúklo neutrálne Švajčiarsko.

Americký prezident Donald Trump v telefonickom rozhovore s japonským premiérom Šinzó Abem potvrdil, že USA sú pripravené brániť svojich spojencov v oblasti, a to prípadne i s použitím jadrových zbraní. Na otázku novinárov, či sa USA chystajú na Severnú Kóreu zaútočiť, šéf Bieleho domu odpovedal úsečne: „Uvidíme.“

Trump poznámkou na Twitteri, že USA zvažujú uvalenie obchodného embarga na všetky krajiny, ktoré obchodujú so Severnou Kóreou, výrazne znepokojil Peking. Prezident USA síce priamo nespomenul Čínu, ale je známe, že práve na ňu pripadá viac ako 90 percent všetkého severokórejského exportu.

Hovorca čínskeho rezortu diplomacie Keng Šuang túto hrozbu tvrdo kritizoval. „Je neprijateľné, aby sa na jednej strane vyvíjalo namáhavé úsilie v snahe nájsť riešenie jadrovej otázky a na druhej strane aby vlastné záujmy boli ohrozované a vystavované sankciám. To nie je objektívne ani spravodlivé,“ do­dal.

Ani mnohí experti sa nevedia zhodnúť, ktorá z možných reakcií na vyhrotenú krízu na Kórejskom polostrove by dnes bola najvhodnejšia. "Potenciálna cena za zmierenie sa so Severnou Kóreou ako jadrovou mocnosťou je vysoká, rovnako ako potenciálna cena za pokus zabrániť jej v tom.

Tento problém nemá žiadne dobré riešenie," tvrdí Michael Heazle. „Máme riskovať vysokú cenu za to, že dnes prinútime Pchjongjang k odzbrojeniu, aby sme sa neskôr vyhli ešte vyššej cene? Alebo sa máme pokúsiť krátkodobo vyhnúť konfliktu a robiť všetko to, čo nefungovalo doteraz, v nádeji, že to tentoraz začne fungovať?“ pýta sa austrálsky expert.

„Všetky možnosti vrátane obmedzených konvenčných vojenských úderov musia zostať na stole. Najmenej zlým riešením, vzhľadom na to, čo je v stávke, je veľmi opatrné vyvažovanie týchto možností: diplomatického vyjednávania, prísnych sankcií sprevádzaných stimulmi k spolupráci, a to najmä vierohodnou a neúnosnou cenou za to, ak odzbrojenie odmietnu,“ dodal Heazle.

© Autorské práva vyhradené

191 debata chyba
Viac na túto tému: #Severná Kórea #Kim Čong-un #jadrový program #politické napätie