Moskva zažaluje USA pre roztržku ohľadom diplomatických objektov

Ruský prezident Vladimir Putin dá pokyn ministerstvu zahraničia zažalovať Spojené štáty na americkom súde za porušenie ruských vlastníckych práv ohľadom diplomatických objektov na území USA.

05.09.2017 11:05
putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin počas summitu vodcov piatich rozvíjajúcich sa krajín BRICS, teda Číny, Brazílie, Ruska, Indie a Juhoafrickej republiky v čínskom meste Sia-men.
debata (67)

Moskva si tiež vyhradzuje právo na ďalšie zníženie počtu amerických diplomatov v Rusku, ale ešte tak neurobí.

USA naposledy nariadili uzavrieť konzulát v San Franciscu, obchodné zastúpenie vo Washingtone a odbočku obchodného zastúpenia v New Yorku v reakcii na vynútené zníženie amerického diplomatického personálu v Rusku, čo zase bola ruská odveta za americké sankcie.

Putin otestuje efektívnosť amerického súdnictva

„Je to jasné porušenie vlastníckych práv ruskej strany,“ vyhlásil Putin na záver summitu vodcov piatich rozvíjajúcich sa krajín BRICS, teda Číny, Brazílie, Ruska, Indie a Juhoafrickej republiky v čínskom meste Sia-men. „Preto na začiatok dám pokyn na ministerstvo zahraničných vecí, aby sa obrátil na súd, aby zistil, ako účinne funguje americký súdny systém,“ dodal.

Putin poznamenal, že je vzdelaním právnik, a pripomenul, že vlastnícke právo pozostáva z troch prvkov: práva vec držať, práva vec užívať a požívať jej plody a úžitky a práva s vecou nakladať. „Americká strana pripravila ruský štát o právo používať náš majetok,“ povedal.

Povedal tiež, že Rusko si vyhradzuje právo obmedziť počet amerických diplomatických pracovníkov v Rusku na úroveň ruských diplomatických misií v USA, ale neurobí to.

USA sa zachovali hulvátsky

„Tvrdo povedané, ak už hovoríme o úplnej rovnosti, tak to nie je 455 amerických diplomatov v Moskve, ale mínus 155. A tak si vyhradzujeme právo rozhodnúť aj o tomto počte amerických diplomatov v Moskve. Ale zatiaľ to neurobíme,“ povedal ruský prezident a pripomenul, že v USA pracuje 155 amerických diplomatov. „Uvidíme, ako sa situácia bude ďalej rozvíjať,“ dodal.

USA podľa Putina mali právo obmedziť počet ruských diplomatických zariadení, ale urobili to „hulvátsky“, čo im neslúži ku cti. „Ale je ťažké jednať s ľuďmi, ktorí si pletú Rakúsko (Austria v angličtine, pozn. red.) s Austráliou (Australia). S tým nič neurobíme, taká je zjavne úroveň politickej kultúry istej časti amerického establišmentu. Americký národ je veľký, ak znáša tak veľa ľudí s nízkou politickou kultúrou,“ dodal ruský prezident.

O deň skôr námestník ruského ministra zahraničia Sergej Rjabkov označil počínanie amerických úradov voči ruským diplomatickým zariadeniam v Spojených štátoch za „štátne výtržníctvo“. Sťažoval sa najmä na „hanebné“ prehľadávanie ruských objektov.

67 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #veľvyslanectvá #Vladimir Putin #diplomati #ambasády #diplomatická roztržka