Putin: Americké zbrane na východe Ukrajiny by iba zhoršili situáciu

Ruský prezident Vladimir Putin varoval pred prípadnými dodávkami amerických zbraní na Ukrajinu. Oznámil tiež, že Rusko v Bezpečnostnej rade OSN predloží rezolúciu o vyslaní mierových síl OSN do Donbasu na východe Ukrajiny, kde by tieto sily mali chrániť pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), dohliadajúcu na prímerie medzi znepriatelenými stranami.

05.09.2017 11:48 , aktualizované: 15:01
putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin počas summitu vodcov piatich rozvíjajúcich sa krajín BRICS, teda Číny, Brazílie, Ruska, Indie a Juhoafrickej republiky v čínskom meste Sia-men.
debata (35)

Konflikt medzi vládnymi vojskami a proruskými separatistami na východe Ukrajiny si vyžiadal počas troch rokov približne 10-tisíc mŕtvych. Moskva stále popiera priame zapojenie do konfliktu, aj keď fakty svedčia o tom, že separatistov vojensky podporuje.

„Dodávky zbraní do oblasti konfliktu nepomôžu zmiereniu, ale situáciu jedine zhoršia,“ varoval Putin na záver summitu v čínskom meste Sia-men. Americké zbrane podľa neho nijako nezmenia situáciu na východe Ukrajiny, len zväčšia počet obetí.

Upozornil tiež, že povstalci v Donecku a Luhansku majú zbraní dosť, a to aj ukoristených u nepriateľa – a je možné, že tieto zbrane pošlú aj do iných konfliktných oblastí.

Rusko predloží rezolúciu o vyslaní mierových síl OSN

Putin tiež oznámil, že Rusko predloží v BR OSN návrh rezolúcie o vyslaní mierových síl OSN na frontovú líniu oddeľujúcu znepriatelené strany v Donbase. „Prítomnosť mierotvorcov, dokonca možno povedať, že nie mierotvorcov, ale ľudí, ktorí zaistia bezpečnosť misie OBSE považujem za absolútne vhodnú a nevidím v tom nič zlé. Naopak si myslím, že by to pomohlo vyriešiť problém na juhovýchode Ukrajiny,“ povedal. Úlohou týchto síl by podľa Putina bolo zaistiť iba bezpečnosť pozorovateľov OBSE, nachádzali by sa iba na frontovej línii a nikde inde a rozmiestnené by mohli byť iba po stiahnutí síl a ťažkých zbraní, a teda so súhlasom povstalcov.

Porošenko: Ruskí „agresori“ nemôžu byť súčasťou misie

Myšlienku pozvania medzinárodných mierových jednotiek do Donbasu nastolil pred dvoma rokmi prezident Ukrajiny Petro Porošenko, avšak s tým, že na misii by sa podľa neho samozrejme nemohli podieľať ruskí „agresori“ a že by bolo najlepšie, aby išlo o policajnú misiu Európskej únie. Rusko vtedy reagovalo odmietavo, Európska únia zdržanlivo.

„Putin sa tvári, že je za mierotvorcov v Donbase,“ uviedol ukrajinský denník Ukrajinska pravda. O pozvaní mierotvorcov do Donbasu má Porošenko hovoriť ešte tento mesiac na Valnom zhromaždení OSN, uviedla Porošenkova zástupkyňa v parlamente Iryna Lucenková. Podľa nej sa však uvažuje o mierovej misii OBSE, ktorá by však mala pôsobiť „na celom okupovanom území Doneckej a Luhanskej oblasti, v šedej zóne a na nekontrolovanom úseku hraníc s Ruskom“.

Táto misia má byť zahrnutá do pripravovaného zákona o reintegrácii Donbasu, ktorý tiež má Rusko oficiálne označiť za „agresora“ na „dočasne okupovaných územiach“. Tým podľa Lucenkovej umožní legitímne nasadenie ozbrojených síl do sebaobrany krajiny bez vyhlasovania vojny, ako aj požadovanie dodávok zbraní od partnerov a potrestanie agresora sankciami.

Vladimir Putin chce, aby na východe Ukrajiny pôsobili mierové jednotky OSN

Rusko požiada Bezpečnostnú radu OSN o zaslanie mierových jednotiek na východ Ukrajiny, kde by dohliadali na oblasť pozdĺž demarkačnej línie, uviedol to prezident Vladimir Putin.

Boje medzi ukrajinskými vojakmi a ruskými separatistami si od roku 2014 vyžiadali viac ako 10-tisíc obetí. Mierová dohoda uzavretá v roku 2015 pomohla znížiť rozsah bojov, naďalej však dochádza k ojedinelým ozbrojeným zrážkam.

Separatisti sa v minulosti postavili proti návrhu Ukrajiny umiestniť do vojnovej zóny mierové jednotky OSN. Putin v utorok uviedol, že prítomnosť mierových síl by zaistila bezpečnosť medzinárodných pozorovateľov dohliadajúcich na dodržiavanie prímeria v oblasti.

Trvá však na tom, aby boli mierové sily umiestnené len pozdĺž línie medzi povstalcami kontrolovanými územiami a oblasťou pod kontrolou vlády, kde dochádza ku zrážkam. Putin oznámil, že ruské ministerstvo zahraničia podá v Bezpečnostnej rade OSN oficiálnu žiadosť.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #BR OSN #Vladimir Putin #OBSE #Donbas