V Nemecku sa začal súd s migrantom, ktorý znásilnil a zabil študentku

V nemeckom meste Freiburg za sprísnených bezpečnostných opatrení začal proces s migrantom, ktorý vlani na jeseň znásilnil a následne zavraždil 19-ročnú študentku. Proces, ktorý bude v Nemecku pravdepodobne veľmi pozorovaný, naplánovali na 16 pojednávacích dní, počas ktorých majú vypočuť 45 svedkov a desať súdnych expertov. Rozsudok by nemal padnúť skôr ako v decembri.

05.09.2017 11:51
nemecko Freiburg súd Foto: ,
Novinári, polícia aj davy ľudí sa zhromaždili pred súdom vo Freiburgu.
debata (20)

Krajský súd vo Freiburgu má prednostne rozhodnúť, či majú údajného afgánca Husseina K. má súdiť ako mladistvého alebo nie. Mladý muž totiž po zadržaní v decembri tvrdil, že v čase činu mal 17 rokov, ale následné znalecké posudky dospeli k záveru, že mal najmenej 21 rokov.

V prípade odsúdenia bude čeliť doživotnému trestu ako dospelý. Ak ho budú súdiť ako mladistvého, mohli by ho odsúdiť na maximálne 15 rokov.

Muža obvinili z vraždy a mimoriadne závažného znásilnenia. V októbri minulého roku prepadol mladú ženu, ktorá sa vracala zo študentskej párty v noci na bicykli a znásilnil ju. Bezvedomé dievča potom zrejme hodil do miestnej rieky Dreisam, kde ju našla mŕtvu ďalšie ráno bežkyňa.

Polícia podozrivého chytila asi sedem týždňov po zločine. Na mieste činu našli jeho DNA a mali aj jeho videozáznam z električky.

Husajn K. prišiel podľa informácií nemeckých orgánov do Nemecka bez dokladov v novembri 2015. Úrady vtedy ale nevedeli, že ho grécky súd poslal na desať rokov do väzenia za ťažké ublíženie na zdraví, keď na ostrove Korfu hodil 20-ročnú ženu z útesu.

Súd ho prepustil za dobré správanie v roku 2015 s podmienkou. Keď ju porušil a nehlásil sa pravidelne úradom, nevyhlásilo Grécko medzinárodné pátranie a v Nemecku tak nemal o jeho predchádzajúcom pobyte za mrežami v inej členskej krajine EÚ nikto ani tušenie. Hussein K. sám tvrdí, že pochádza z Afganistanu.

O zčatie tohto procesu bol veľký záujem. Podľa spoločnosti Focus.de ľudia stáli dve hodiny pred krajským súdom.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #súd #vražda #zločin #znásilnenie #migrant #Afganec