ESĽP: Zamestnávateľ nemôže bez súhlasu sledovať vaše súkromné ​​správy

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) uznal, že boli porušené súkromné práva Rumuna, ktorého zamestnávateľ prepustil za používanie pracovnej elektronickej korešpondencie na súkromné ​​účely.

05.09.2017 12:38
eslp, esľp, europsky sud pre ludske prava Foto: ,
Vstupná hala Európskeho súdu pre ľudské práva v Luxemburgu.
debata (14)

Veľká komora ESĽP zrušila verdikt štrasburského súdu z minulého roka, podľa ktorého síce zamestnávateľ sledovaním elektronickej korešpondencie zasiahol do súkromnej sféry Bogdana Mihaia Barbuleskua, ale išlo o primeraný postup, nakoľko chcel zistiť, či si zamestnanec počas pracovnej doby plní svoje povinnosti.

Rumuna spoločnosť prepustila v roku 2007. Následne sa Barbulesku odvolal na rumunské súdy, kde ale nepochodil, rovnako ako aj v Štrasburgu na začiatku procesu.

Rozhodnutie v pomere 11:6

Sudcovia veľkej komory v utorok konštatovali, že rumunské súdy nedostatočne chránili Barbuleskovo právo na súkromie a nezabezpečili spravodlivú rovnováhu medzi jednotlivými záujmami. Sedemnásťčlenný senát, ktorý môže v závažných kauzách vynášať konečné verdikty ESĽP, k tomuto záveru dospel v pomere 11 sudcov pre ku šiestim odmietavým stanoviskám.

Podniky musia vopred varovať svojich zamestnancov, že ich elektronická komunikácia je monitorovaná, čo sa v Rumunsku nestalo.

Zamestnávateľ nemal právo Barbuleskua sledovať

Podľa agentúry DPA Barbulesku pred desiatimi rokmi nerozlišoval, či prostredníctvom chatovacej služby Yahoo Messenger, do ktorej sa prihlásil na želanie zamestnávateľa, vybavuje otázky zákazníkov, alebo si píše so svojou snúbenicou a bratom o svojom zdraví a sexuálnom živote.

Zamestnávateľ odovzdal ako dôkaz 45 strán súkromnej korešpondencie Rumuna, pričom interné pravidlá firmy hovorili jasne o tom, že je prísne zakázané používať firemný počítač na súkromné ​​účely.

Až do utorkového verdiktu nebolo jasné, či mal zamestnávateľ právo od svojho zamestnanca jeho elektronickú korešpondenciu monitorovať. Barbulesku sa až v utorok dozvedel, že tomu tak nebolo.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #sledovanie #práva #zamestnanci #Európsky súd pre ľudské práva #ESĽP #elektronická komunikácia