Rusko odpálilo rakety na územie kontrolované IS vo východnej Sýrii

Rusko z fregaty Admirál Essen v Stredozemnom mori odpálilo na bojovníkov tzv. Islamského štátu (IS) neďaleko východosýrskeho mesta Dajr az-Zaur strely s plochou dráhou letu, oznámilo ruské ministerstvo obrany.

05.09.2017 14:12
debata (27)

Krátko nato libanonské hnutie Hizballáh, ktoré je rovnako ako Rusko spojencom sýrskej vlády, oznámilo, že sa sýrska armáda v Dajr az-Zaur prebojovala do vládou ovládanej enklávy, ktorú IS skoro tri roky obliehalo. Informovala o tom agentúra Reuters.

Rusko na IS podobné strely už odpálilo v minulosti. Podľa Moskvy sú rakety zamerané na bojovníkov IS z Ruska a z krajín bývalého Sovietskeho zväzu. Koľko si operácia vyžiadala mŕtvych ešte nie je jasné. Rakety však zničili opravovňu obrnených vozidiel, zásoby zbraní a zabili niekoľko radikálov.

Sýrska armáda v posledných dňoch postupovala ďalej k mestu Dajr az-Zaur, ktoré z veľkej časti ovláda IS a ktoré je jedným z posledných miest, ktoré v Sýrii táto radikálna skupina kontroluje. V súčasnosti sa podľa Hizballáhu prebojovala do enklávy, ktorú majú pod kontrolou vládne sily, ale ktorú obliehal IS. Enklávu tvorí štvrť Dajr az-Zaur a priľahlá letecká základňa brigády 137.

IS vstúpil do provincie Dajr az-Zaur v roku 2013 a jeho vojenskú základňú a okolie obkľúčili nasledujúci rok. Hneď ako sa začali šíriť správy o postupujúcej sýrskej armáde, prepukli v enkláve oslavy. Na tomto mieste žije 93 000 ľudí, ktorí niekoľko rokov zásobujú sýrsku armádu a Organizáciu Spojených národov.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #Islamský štát #IS