Britská polícia zatkla štyroch údajných neonacistov, sú medzi nimi aj vojaci

Britská polícia dnes zadržala štyroch mužov, vrátane niekoľkých aktívnych vojakov, kvôli podozreniu na členstvo v zakázanej ultrapravicovej organizácii a plánovanie teroristických činov.

05.09.2017 14:35
debata

Mužov vo veku od 22 do 32 rokov zadržali na základe podozrenia z účasti na spáchaní, príprave a podnecovaní teroristických činov a členstva v organizácii Národná akcia.

Neonacistická skupina národná akcia sa vlani stala prvou krajne pravicovou organizáciou v Británii, ktorú zakázali. Organizácia už predtým schválila vraždu poslankyne Jo Coxovej.

Podozrivých mužov zatkli špeciálne policajné jednotky určené na boj s terorizmom v anglických mestách Birmingham, Ipswich, Northampton a tiež vo waleskom regióne Powys.

„Zatknutie bolo dopredu naplánované a kontrolované spravodajskými službami, verejná bezpečnosť nebola ohrozená,“ uviedla polícia v stredoanglickom grófstve West Midlands.

„Tieto zatýkania sú výsledkom operácie kontrolovanej policajnými silami ministerstva vnútra a podporovanej armádou,“ povedala hovorkyňa ministerstva obrany. „Teraz je to predmetom vyšetrovania občianskej polície a ďalšie pripomienky by neboli vhodné,“ dodala.

V Británii teraz platí druhý najvyšší stupeň ohrozenia, čo znamená, že teroristický útok je veľmi pravdepodobný. Islamskí radikáli v tomto roku zabili 35 ľudí v Londýne a v Manchestri a jeden muž zomrel v júni po tom, ako do davu veriacich v blízkosti mešity v Londýne vrazila dodávka.

Minulý mesiac polícia uviedla, že sa zdvojnásobil počet hlásení o osobách podozrivých z extrémizmu od júna minulého roku keď labouristickú poslankyňu Coxovú zabil muž posadnutý nacistickou ideológiou.

debata chyba
Viac na túto tému: #neonacizmus #podozrenie #Jo Coxová #Spojené kráľovstvo