Lukašenko pred manévrami: Nechystáme sa nikoho napadnúť

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko ubezpečil, že Bielorusko a Rusko sa nechystajú zaútočiť na svojich susedov.

05.09.2017 15:20
Vladimir Putin, Alexander Lukašenko Foto:
Na archívnej snímke je bieloruský prezident Alexander Lukašenko (vpravo) a ruský prezident Vladimir Putin.
debata (44)

Uviedol to podľa miestnych médií na porade pred nadchádzajúcim cvičením ruských a bieloruských vojsk Západ 2017, ktoré znepokojuje Poľsko, pobaltské štáty a Ukrajinu.

„Netreba sa ďalej ospravedlňovať ohľadom obranného charakteru cvičenia. Máme armádu aj regionálne vojenské zoskupenia s Ruskom … A keď už existujú, čo netajíme, tak ich budeme učiť bojovať. Pre každý prípad,“ vyhlásil Lukašenko. „Nechceme na nikoho zaútočiť,“ povedal a dodal, že na cvičenie sú pozvaní cudzí pozorovatelia, „nech sa prídu pozrieť,“ dodal.

Minsk na cvičenie podľa televízie TVN 24 pozval zástupcov z NATO, Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, OSN, ako aj Poľska, Ukrajiny, Pobaltia, Švédska a Nórska.

Cvičenie Západ 2017 sa má vo vojenských priestoroch v Bielorusku a Rusku konať od 14. do 20. septembra za účasti približne 13 000 vojakov a 680 kusov techniky. Podľa oficiálneho scenára manévrov sa Bielorusko s ruskou pomocou musí brániť pred útokom troch fiktívnych štátov.

Severoatlantická aliancia sa podľa svojho generálneho tajomníka Jensa Stoltenberga domnieva, že v skutočnosti sa cvičenia zúčastní oveľa viac vojakov, než je oficiálne nahlásené.

Obavy sa snaží rozptýliť aj Moskva. „Už niekoľko mesiacov najväčšie svetové médiá a následne politici burcujú verejnú mienku šírením mýtov o ruskej hrozbe. Predkladajú najneuveriteľnejšie scenáre vývoja udalostí. Dospelo to až k tvrdeniam, že na cvičenie Západ 2017 sa pripravuje vpád a okupácia Litvy, Poľska či Ukrajiny. Ani jedna z týchto hypotéz nemá nič spoločné s realitou,“ povedal na konci augusta námestník ministra obrany Alexander Fomin. Okrem rozmerov v oblasti boja proti terorizmu by toto cvičenie malo mať „údajne obranný charakter“.

Pre spomínané cvičenie sa majú stretnúť aj vedúci predstavitelia Poľska, Estónska, Litvy a Lotyšska.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #bielorusko #Západ 2017