Babiša a Faltýnka budú pre Bocianie hniezdo trestne stíhať

Podľa Babiša ide o účelovú kauzu, ktorá má poškodiť jeho a jeho stranu pred októbrovými parlamentnými voľbami.

06.09.2017 07:25 , aktualizované: 19:41
CZECH-GOVERNMENT/ Foto: ,
Líder hnutia ANO Andrej Babiš by už čoskoro mohol čeliť trestnému stíhaniu.
debata (40)

Poslanecká snemovňa, dolná komora českého parlamentu, rozhodla o vydaní najpopulárnejšieho českého politika a predsedu strany ANO Andreja Babiša na trestné stíhanie. Rovnako rozhodla aj v prípade prvého podpredsedu ANO Jaroslava Faltýnka.

Poslanci ANO sa hlasovania zdržali, samotní Babiš aj Faltýnek hlasovali za svoje vydanie. Za vydanie Babiša hlasovalo podľa českého spravodajského serveru iDnes.cz 123 zo 134 prítomných poslancov, za vydanie Faltýnka hlasovalo o troch poslancov menej.

Podľa Babiša ide o účelovú kauzu

Babišove a Faltýnkove vydanie žiadala polícia v súvislosti s kauzou Babišovho sídla Bocianie hniezdo (v češtine Čapí hnízdo, pozn. red.), v rámci ktorej už od roku 2015 vyšetruje podozrenia z nelegálneho čerpania európskych dotácií.

Babiš mal údajne sídlo, ktoré pôvodne vlastnila jeho firma Agrofert, prepísať na iných vlastníkov, aby naň získal európske dotácie, a po niekoľkých rokoch ho mal prepísať opäť na Agrofert.

Babiš však tvrdí, že je to účelová kauza, ktorá má poškodiť jeho a jeho stranu pred októbrovými parlamentnými voľbami. Svoj názor zopakoval aj v parlamentnej debate, ktorá predchádzala hlasovaniu. „Čo všetky tie kontroly, ktoré boli na farme Bocianie hniezdo v minulosti? Nič závažnejšie nenašli. Keby som chcel urobiť dotačný podvod, nebolo nič jednoduchšie, ako založiť offshoreovú firmu niekde na Cypre. Tam by ju nikto nehľadal,“ argumentoval Babiš.

Zaorálek: Vaša ufňukanosť je nedôstojná

„Ja v tom žiadnu trestnú kauzu nevidím. Vidím v tom voľby,“ uzatvoril svoje vystúpenie bývalý český minister financií, ktorý je slovenského pôvodu. Oznámil však, že on sám bude hlasovať za svoje vydanie a poslancov svojej strany ANO vyzval, aby sa zachovali rovnako. „Žiadam vás o zbavenie imunity, nech pravda vyjde najavo,“ povedal.

Babišovi následne ostro vynadal volebný líder sociálnych demokratov Lubomír Zaorálek: „Je to trápne a tá vaša ufňukanosť je nedôstojná,“ oboril sa na Babiša. Parlamentná debata pred samotným hlasovaním trvala nakoniec až sedem hodín.

Mňa neumlčíte, nezastrašíte, nezastavíte

Server iDnes.cz upozorňuje, že pokiaľ Babiš a Faltýnek obhája v októbrových parlamentných voľbách svoje poslanecké mandáty, bude musieť o ich prípadnom vydaní rozhodnúť ešte raz aj nová Snemovňa.

„Mňa neumlčíte, nezastrašíte, nezastavíte, a ani sa ma nezbavíte. Pokojne ma vydajte. Žiadam vás o zbavenie imunity, aby pravda vyšla najavo,“ povedal už skôr Babiš členom českej poslaneckej snemovne. S vydaním podľa vlastných slov nemá problém. „O mojom osude v politike, pretože kauza ma má jednoznačne v politike zlikvidovať, rozhodnú občania vo voľbách,“ dodal.

Okrem českej polície Babiša preveruje aj Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF) a vec na policajnú žiadosť už niekoľko týždňov rieši už dolná komora parlamentu.

Favorit volebných prieskumov Babiš tak pôjde do volieb v pozícii muža, ktorého môže polícia stíhať pre podozrenie z podvodu.

Ide o snahu ovplyvniť voľby?

Polícia požiadala o vydanie Babiša a Faltýnka pre päťdesiatmiliónovú dotáciu na farmu Bocianie hniezdo. Babiša chce polícia stíhať pre podozrenie z dotačného podvodu a z poškodenia finančných záujmov Európskej únie. Faltýnek je podozrivý z dotačného podvodu vo forme spolupáchateľstva.

Za lídra ANO sa v utorok jasne postavil len poslanecký klub jeho hnutia, ktorý sa stotožnil s Babišovým názorom, že ide o snahu ovplyvniť voľby. Pokiaľ ale oba politici obhája v októbrových voľbách svoje mandáty, bude musieť o ich vydaní rozhodnúť nová Snemovňa znovu, informuje portál iDNES.cz.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #hnutie ANO #český parlament #poslanecká imunita