Putin: Kim nechce skončiť ako Saddám

Pred "globálnou katastrofou", ku ktorej by mohlo viesť "stupňovanie vojenskej hystérie" okolo Severnej Kórey, včera varoval ruský prezident Vladimir Putin. Uvalenie tvrdších sankcií na Severnú Kóreu pre jej jadrový a raketový zbrojný program by podľa šéfa Kremľa nezmenilo postoj Pchjongjangu, ale mohlo by spôsobiť rozsiahle ľudské utrpenie.

06.09.2017 10:30
Vladimir Putin. Foto: ,
Vladimir Putin.
debata (214)

Severná Kórea uskutočnila v nedeľu svoj šiesty, doteraz najsilnejší jadrový test. Západné mocnosti v reakcii na skúšku vodíkovej bomby teraz pripravujú voči Pchjongjangu ďalšie sankcie. Šéf Kremľa test vodíkovej bomby odsúdil, zároveň však varoval, že režim Kim Čong-una sa nevzdá svojho jadrového programu bez záruk, že nebude zvonka napadnutý. „Budú jesť trávu, ale nezastavia svoj program, pokiaľ sa nebudú cítiť bezpečne,“ povedal Putin.

Šéf Kremľa tvrdohlavý postoj severokórejského diktátora obhajoval poučením z Iraku. Podľa Putina Kim ráta s tým, že prežitie jeho režimu závisí od vývoja jadrových zbraní. Kim videl, ako západná intervencia v Iraku zvrhla Saddáma Husajna, ako vojna zdevastovala krajinu a je rozhodnutý vyhnúť sa rovnakému osudu, argumentoval ruský prezident „Saddám Husajn sa zriekol výroby zbraní hromadného ničenia, ale napriek tomu ho pod touto zámienkou zničili a jeho rodinu pozabíjali. Krajina bola zničená a Saddáma Husajna obesili. Všetci v Severnej Kórei to vedia,“ citoval Putina portál CNN.

Rusko a Čína chcú riešiť konflikt diplomaticky, USA žiada použiť silu

Krízu na Kórejskom polostrove možno vyriešiť jedine mierovým dialógom, vyhlásil ruský prezident na záver summitu BRICS v Číne. Z vrcholnej schôdzky piatich rozvíjajúcich sa ekonomík Putin odcestoval do Vladivostoku. V meste neďaleko severokórejských hraníc, kde obyvatelia v nedeľu jadrový test pocítili na vlastnej koži ako zemetrasenie, sa chce pokúsiť hľadať riešenie kórejskej krízy diplomatickými prostriedkami. Dnes a zajtra sa vo Vladivostoku uskutoční regionálne fórum, na ktorom popri juhokórejskom prezidentovi a japonskom premiérovi má byť zastúpený aj vysoký predstaviteľ severokórejského režimu v osobe ministra zahraničného obchodu.

Kim Čong-un. Foto: Reuters, KCNA
Kim Čong-un Kim Čong-un.

Kým Rusko a Čína volajú po diplomatickom riešení, Spojené štáty čoraz viac stavajú na silu. Šéf Bieleho domu Donald Trump sa včera v telefonáte s juhokórejským prezidentom zhodol na potrebe prijatia tvrdších sankcií proti Pchjongjangu. USA ešte tento týždeň predložia v Bezpečnostnej rade OSN príslušný návrh novej rezolúcie. Na mimoriadnom zasadaní rady to oznámila americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová, podľa ktorej si Kim Čong-un „koleduje o vojnu“. „Spojené štáty vojnu nikdy nechceli. Nechceme ju ani teraz. Ale trpezlivosť našej krajiny nie je neobmedzená,“ varovala.

Trump v rozhovore s juhokórejským prezidentom odobril predaj vojenskej techniky Soulu za miliardy dolárov. Dohodli sa tiež na zrušení limitu hlavíc kórejských rakiet, ktorých hmotnosť vzájomný dohovor doteraz obmedzoval na pol tony.

© Autorské práva vyhradené

214 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #KĽDR #konflikt #Kim Čong-un #Vladimir Putin