Gruzínsko sa zmeny amerického kurzu neobáva

Nevypočítateľnosť alebo kontinuita? Čo preváži v americkej zahraničnej politike za prezidenta Donalda Trumpa? Hoci je v Bielom dome už od januára, odpovede na tieto otázky stále nie sú úplne jasné. A hľadá ich aj americká diplomacia a jej partneri na celom svete, ktorých znepokojujú Trumpove tweety či viaceré rozhodnutia, ako vystúpenie USA z Parížskej dohody o boji s klimatickými zmenami. Na druhej strane sa však zdá, že snaha o istú kontinuitu by mohla prevážiť. Najmä v oblasti bezpečnosti a obrany.

06.09.2017 15:00
Gruzínsky prezident Georgi Margvelašvili Foto: ,
Gruzínsky prezident Georgi Margvelašvili sa prihovára účastníkom vojenského cvičenia Noble Partner, do ktorého sa zapojili aj jednotky USA a ďalších krajín NATO.
debata (6)

Amerika na prvom mieste?

Príkladom toho je Gruzínsko. Štát na Kaukaze, ktorého regióny Abcházsko a Južné Osetsko od vojny v auguste 2008 okupuje Rusko. Gruzínsko v auguste navštívil americký viceprezident Mike Pence. Politik sa prihovoril účastníkom vojenského cvičenia Noble Partner (Vznešený partner). Okrem gruzínskych a amerických jednotiek sa doň zapojili vojaci z Nemecka, zo Slovinska, z Británie, Turecka, Ukrajiny a Arménska.

"S prezidentom Trumpom je politika Spojených štátov založená na tom, že čo sa týka bezpečnosti a prosperity, Amerika je na prvom mieste. Ale prezident jasne povedal a naša prítomnosť to dokazuje, že Amerika na prvom mieste neznamená osamotenú Ameriku. Sme tu s najjasnejším ubezpečením, ktoré odkazujú Spojené štáty americké Gruzínsku: Sme tu s vami,“ vyhlásil Pence v príhovore k účastníkom vojenského cvičenia.

"V americkej zahraničnej politike vidím kontinuitu. Prezident USA George Bush navštívil Gruzínsko. Za vlády Baracka Obamu prišiel jeho viceprezident Joe Biden aj vtedajšia ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová. A dokonca si myslím, že teraz sa kontakty ešte zintenzívnia,“ povedal pre Pravdu gruzínsky veľvyslanec na Slovensku Revaz Gachechiladze.

"Prezident Trump zmenil to, čo hovoril počas volebnej kampane. Označoval ruského prezidenta Vladimira Putina za čestného človeka, za niekoho, s kým sa dá dohodnúť. Ukazuje sa však, že to nebude také jednoduché. Nechcem, aby sa vrátili časy studenej vojny. Ale nevidím to tak, že by sa USA chceli vzdať úlohy lídra slobodného sveta,“ tvrdí ambasádor.

"Pre Gruzínsko, ako aj pre Ukrajincov bolo najdôležitejšou otázkou, či nová americká vláda bude pripravená na takpovediac veľkú dohodu s Ruskom. Je zjavné, že v to Putin dúfal. Že Rusko ponúkne pomoc pri riešení problémov na Blízkom východe, najmä pri zničení Islamského štátu.

A USA by do istej miery akceptovali anexiu Krymu a príliš sa nezaoberali Donbasom a Abcházskom i Južným Osetskom, teda okupovanými územiami Gruzínska,“ reagoval pre Pravdu expert na kaukazský región Konrad Zasztowt z Varšavskej univerzity.

"Očakávania Kremľa však Biely dom ignoroval. Fakt, že má Trump toľko vnútorných problémov s vlaňajším zasahovaním Ruska do americkej politiky, prispieva k tomu, že prezident USA sa musí ukazovať ako nezávislý od vplyvu Moskvy,“ myslí si Zasztowt.

Gruzínsko je vo veľmi zložitej geografickej situácii. Keď nie sme členom NATO, musíme sa aspoň snažiť o dobré vzťahy s ním a s USA, ktoré sú hlavným hráčom.
Revaz Gachechiladze, gruzínsky veľvyslanec na Slovensku

"Systém zatiaľ do veľkej miery odstavil Trumpa,“ tvrdí Florent Parmentier, francúzsky expert na medzinárodné vzťahy zo Science Po, prestížneho parížskeho inštitútu pre politické vedy. "Americký prezident však vedie nejasnú zahraničnú politiku.

Hovorí o spolupráci s Ruskom a schváli sankcie proti nemu. V tomto kontexte by malo Gruzínsko dôverovať viceprezidentovi Penceovi. Pokiaľ nedôjde k nejakej veľkej zmene. Napríklad k prelomu vo vzťahu s Ruskom v súvislosti so Severnou Kóreou, Sýriou či iným vážnym medzinárodným problémom,“ uviedol Parmentier.

Podľa veľvyslanca Gachechiladzeho aj USA potrebujú vo svete spojencov. "Gruzínsko ním je. Nielen spojencom. Ale spoľahlivým spojencom USA v regióne Čierneho mora. Je to pre nás prirodzené. Nie je to protiruská pozícia. My sa jednoducho vidíme ako súčasť Európy, západnej civilizácie,“ pripomenul Gachechiladze.

Ambasádor povedal, že Gruzínsko má s Ruskom mnohé kultúrne vzťahy. "Nechceme byť nepriateľom. Rusko si z nás však nepriateľa urobilo,“ pripomína Gachechiladze. "Azda na konci Moskva pochopí, že nie sme proti nej. Jednoducho sa len snažíme podporovať našu nezávislosť a územnú celistvosť,“ povedal ambasádor.

Smerovanie Gruzínska

Moskva má v Južnom Osetsku a Abcházsku vojenské základne. Vyskytli sa viaceré prípady, keď Rusko posúva pod rôznymi zámienkami hranice týchto regiónov hlbšie do vnútra gruzínskeho územia. Tbilisi tiež poukazuje na prípady unesených občanov, utečencov a porušovanie ľudských práv v Abcházsku a Južnom Osetsku.

"Otázkou teda je, či môže Gruzínsko niečo zmeniť na svojom vzťahu k Rusku. Samozrejme, neexistuje iná alternatíva, ako s Moskvou rokovať. Ale nie je jasné, ako by mohla vyzerať dohoda medzi oboma stranami. Jej uzavretie by bolo pre Tbilisi veľmi zložité, vzhľadom na vzťahy s Moskvou. Politické elity Gruzínska majú výraznú orientáciu na Západ. A týka sa to aj verejnosti,“ pripomenul pre Pravdu expert na Gruzínsko Neil MacFarlane z Oxfordskej univerzity.

Tbilisi má jasné ambície členstva v Európskej únii a NATO. Čo sa však ťažko zaobíde bez vyriešenia územnej celistvosti krajiny. Ale to do veľkej miery bude spočívať v ochote Ruska, čo je v tejto chvíli viac ako nepravdepodobné.

Na druhej strany Gruzínsko sa pozerá aj inými smermi. Len nedávno podpísalo dohodu o voľnom obchode s Čínou. Nebolo by preto možno pre Gruzínsko jednoduchšie byť akousi ekonomickou križovatkou medzi Východom a Západom?

"Lenže niečo ako neutralitu krajiny musia uznať veľmoci, naši susedia a musí byť garantovaná,“ odpovedá Gachechiladze. "Nemôžeme o tom ani rozmýšľať v situácii, keď je časť nášho územia okupovaná, keď sú na ňom ruské vojská, ktoré sú 30 kilometrov od Tbilisi. Preto potrebujeme podporu Západu. EÚ môže pomôcť. Aj vzťahy s NATO.

Ale faktom je, že Severoatlantická aliancia pomáha len členom. Gruzínsko je vo veľmi zložitej geografickej situácii. Keď nie sme členom NATO, musíme sa aspoň snažiť o dobré vzťahy s ním a s USA, ktoré sú hlavným hráčom,“ pripomenul veľvyslanec.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Gruzínsko #Donald Trump