Polícia zadržala v južnom Turecku samovražedného útočníka

Turecká polícia zastrelila samovražedného atentátnika, ktorý sa chystal napadnúť policajnú stanicu v meste Mersin pri Stredozemnom mori. Turecké ministerstvo vnútra neskôr oznámilo, že mladý muž patril do teroristickej organizácie tzv. Islamský štát (IS).

06.09.2017 14:47
debata

V susedstve dotyčnej policajnej stanice je miestna centrála tureckej tajnej služby MIT.

Incident sa stal o 8:15 miestneho času (7:15 SELČ). Polícia zaznamenala v blízkosti stanice muža, ktorý sa správal podozrivo. Na výzvu aby sa zastavil nereagoval a pokračoval v chôdzi k stanici. Polícia začala strieľať, keď muž siahol na kábel, ktorý mu visel z ramena. Výbušninu, ktorú mal pripojenú k telu, nakoniec zničili pyrotechnici.

Útočníka identifikovali ako 20-ročného Sýrčana, ktorý žil v obytnej budove pri stanici. Byt potom prehľadala polícia a zadržala mužovho otca. Rodina sa do Mersinu presťahovala pred rokom.

Stúpenci IS už v Turecku vykonali niekoľko útokov. Mnohým priaznivcom tzv. Islamského štátu slúži Turecko ako tranzitná krajina na ceste do Sýrie alebo Iraku. V posledných rokoch Ankara zadržala viac ako 5000 ľudí podozrivých zo spolupráce s IS a deportovala približne 3290 zahraničných militantných aktivistov z 95 krajín.

debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #samovražedný atentátnik #Islamský štát #IS