V Čiernej Hore sa začal proces s obvinenými z minuloročného pokusu o prevrat

Najvyšší súd v Podgorici začal hlavné pojednávanie v procese so 14 ľuďmi obvinenými z minuloročného pokusu o štátny prevrat v Čiernej Hore. Dvaja z obžalovaných majú ruské občianstvo a podľa súdu môžu byť členmi ruských tajných služieb. Súdia ich však v neprítomnosti.

06.09.2017 15:38
Čierna Hora súd Foto: ,
Muž s Vladimirom Putinom na tričku stojí pred vchodom na súd v Podgorici, ktorý stráži polícia.
debata (9)

Väčšina obvinených sú srbskí občania a čelia obvineniu z vytvorenia „teroristickej organizácie,“ ktorá by podkopala ústavný poriadok a zabránila vláde dosiahnuť členstvo Čiernej Hory v NATO.

Dvaja Rusi – Eduard Šišmakov a Vladimir Popov – sú podľa prokuratúry príslušníkmi ruskej vojenskej tajnej služby a čelia okrem iného obžalobe z terorizmu. Šišmakov bol predtým zamestnancom ruského veľvyslanectva vo Varšave, ale Poľsko ho v júni 2014 označilo za špióna a vyzvalo ho, aby opustil krajinu.

Skupina 14 obžalovaných mala 16. októbra, v deň volieb, v pláne spáchať atentát na vtedajšieho premiéra Mila Djukanoviča a na jeho miesto dosadiť proruského politika, ktorý sa postaví proti členstvu Čiernej Hory v NATO. Rusi, ktorí údajne viedli skupinu, vraj poskytli ďalším obžalovaným zabezpečené telefóny a 200000 eur na nákup 50 guľometov, 50 pištolí a munície.

Tento plán zlyhal, keď jeden z obžalovaných, ktorý sa neskôr stal svedkom, zmenil názor a informoval čiernohorské orgány o tejto záležitosti.

Bývalý srbský policajný veliteľ Bratislav Dikić na súde odmietol obvinenia, že plánoval prevrat s Rusmi. „S plnou zodpovednosťou hovorím, že som nevedel o existencii zločineckej organizácie … Nepoznám žiadnych Rusov,“ povedal na súde.

Moskva odmietla akúkoľvek účasť na plánovanom pokuse o prevrat. Napriek nesúhlasu Ruska sa Čierna Hora v júni stala 29. členom NATO.

Čierna Hora je rozdelená

Medzi obžalovanými sú tiež dvaja hlavní členovia čiernohorskej prosrbskej opozície, ktorí opísali súd ako umelý proces. Pred súdom protestovalo asi 100 priaznivcov čiernohorskej opozície.

Obyvatelia Čiernej Hory, ktorých je 620000, sú rozdelení na stúpencov prozápadnej politiky a na tých, ktorí veria v spojenectvo s ortodoxnými kresťanmi, a prikláňajú sa tak skôr k Srbsku a Rusku. Rusko a proruská opozícia v Čiernej Hore ako dôvod nesúhlasu s členstvom štátu v NATO uviedli bombardovanie srbsko-čiernohorskej Juhoslávie v roku 1999 pre udalosti v Kosove.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #súd #Srbsko #Čierna Hora #pokus o prevrat