Katalánski poslanci sa sporia o referendum, Madrid pripravuje sťažnosť

Katalánski separatisti, ktorí plánujú na 1. októbra referendum o nezávislosti Katalánska, presadili na program rokovania parlamentu tejto autonómnej oblasti hlasovanie o zákone o referende.

06.09.2017 17:01
Žena Foto: ,
Žena stojí na balkóne s vyvesenou katalánskou zástavou a transparentom, ktorý vyzýva na hlasovanie za samostatnosť Katalánska.
debata

Vyvolali tak búrlivú reakciu Madridu a španielsky premiér Mariano Rajoy oznámil, že vláda požiada ústavný súd, aby zákon o referende anuloval. Rajoy chce tiež požiadať súd, aby trestnú zodpovednosť niesli aj členovia vedenia katalánskeho parlamentu za to, že hlasovanie o zákone vôbec umožnili.

Zákon o referende je dôležitý pre to, aby sa referendum mohlo konať. Katalánska opozícia si však vynútila prerušenie parlamentných rokovaní niekoľkokrát. Hlasovať o zákone by sa však malo a zrejme by mal byť aj schválený, keďže separatisti majú väčšinu v parlamente.

Madrid považuje referendum za neústavné a chce mu zabrániť všetkými možnými prostriedkami. Španielsky premiér uviedol, že vláda napadne zákon na Ústavnom súde, aby ho zrušil.

Takisto bude požadovať trestnú zodpovednosť pre šéfku katalánskeho parlamentu Carme Forcadellovú a ďalších členov parlamentu, ktorí umožnili hlasovanie o zákone. Aj katalánska prokuratúra už oznámila, že podá sťažnosť na členov vedenia miestneho parlamentu na Katalánsky najvyšší súd.

Na stranu Madridu sa na mimoriadnej schôdzi katalánskeho parlamentu postavila tiež miestna opozícia. Jej zástupcovia sa snažili zabrániť separatistom diskutovať o zákone o referende. Po zmene rokovacieho poriadku, ktorý odhlasovali hneď ráno, vzniesli zástupcovia opozície niekoľko sťažností, kvôli ktorým museli zasadnutie niekoľkokrát prerušiť, aby sťažnosti posúdilo vedenie parlamentu. Nakoniec kvôli sťažnostiam na nefunkčnú techniku ​museli zopakovať ranné hlasovanie o zmene rokovacieho poriadku.

Jedna zo sťažností opozície argumentovala tým, že prerokovanie zákona o referende a o odtrhnutí od Španielska odporuje verdiktom španielskeho ústavného súdu, a preto je nelegálne.

Španieli už niekoľko rozhodnutí o referende anulovali

Španielsky ústavný súd už v minulosti anuloval niekoľko rozhodnutí katalánskeho parlamentu ohľadom referenda a tento rok vo februári pohrozil katalánskym činiteľom, že usporiadaním referenda sa vystavia trestnému stíhaniu.

Zákon o referende presadzujú separatisti z aliancie Spoločne za Áno (JxSí), ktorá má vo 135-člennom parlamente 62 kresiel, a strana Kandidátka ľudovej jednoty (CUP), ktorá má desať poslancov. Hlasovania o zmene rokovacieho poriadku sa zdržalo všetkých desať členov ľavicovej koalície CSQEP. Proti referendu sú katalánski socialisti (PSC), ciudadanos (Občania) a katalánski ľudovci (PPC).

Oproti plánu sa vládnym katalánskym separatistom nepodarilo presadiť hlasovanie o zákone o prechode k samostatnému štátu. Na programe bude pravdepodobne tento týždeň.

Madrid môže nariadiť uzavretie škôl, či zabavenie urien

Vláda v Madride má niekoľko možností, ako konaniu referenda zabrániť aj v tom prípade, že ho katalánska vláda usporiada napriek zákazu ústavného súdu. Článok 155 španielskej ústavy dáva vláde s predchádzajúcim súhlasom Senátu právo prijímať „potrebné opatrenia“ na presadzovanie práva. Môže tiež dávať pokyny všetkým orgánom v autonómnych oblastiach.

Na základe tohto zákona by mohol napríklad premiér Mariano Rajoy nariadiť katalánskej ministerke školstva, aby na deň konania referenda uzavrela školy, ktoré sa zvyčajne používajú ako hlasovacie miestnosti. Rajoy by tiež mohol nariadiť katalánskej polícii, aby zabavila volebné urny. Otázkou je, či by katalánske úrady premiérov príkaz poslúchli.

debata chyba
Viac na túto tému: #Mariano Rajoy #Španielsko #hlasovanie #Katalánsko #referendum o nezávislosti #zákonnosť