Rekordný hurikán Irma pustoší Dominikánsku republiku

Hurikán najvyššej kategórie Irma si doteraz vyžiadal najmenej desať obetí vrátane ôsmich na francúzskej časti ostrova Svätého Martina. Dvojročné dieťa zomrelo na Barbude a jedna osoba na ostrove Anguilla.

06.09.2017 17:27 , aktualizované: 07.09.2017 21:13
debata (33)

Hurikán Irma, ktorý je stále na najvyššom piatom stupni hurikánovej škály, sa pohybuje okolo severného pobrežia Dominikánskej republiky, kde zapríčinil záplavy.

Medzi mestami zasiahnutými bleskovými povodňami sa nachádzajú Cabarete alebo Sosua vo vyhľadávanom turistickom regióne v blízkosti prístavu Puerto Plata. Viac ako 5500 ľudí, podľa úradov, pred príchodom búrky opustilo svoje domovy. Vo štvrtok večer SELČ smeruje k Bahamským ostrovom, kde zatvárajú letisko a evakuujú ľudí na juhu ostrovov.

V Portoriku si hurikán Irma, podľa miestneho guvernéra vyžadoval tri obete, viac ako jeden milión ľudí tam stále nemá elektrickú energiu. Po Irme mieri do KAribiklu ďalší hurikán José, ktorý má zatiaľ stupeň jeden. Okrem Portorika zabíjal hurikán Irma aj na francúzsko-holandskom karibskom ostrove Svätý MArtin, kde si vyžiadal štyroch mŕtvych a päť desiatok zranených.

Hurikán Irma spôsobil vo štvrtok záplavy na severe Dominikánskej republiky. Približne 500 turistov bolo evakuovaných v oblasti Bavaro-Punta Cana. Niekoľko domov bolo zničených zosuvom polostrova Samaná a viac ako 2500 ľudí bolo evakuovaných. Letisko v Punta Cana bolo niekoľko hodín uzavreté, prevádzku už obnovili.

Očakáva sa, že Irma ešte vo štvrtok prinesie búrky a lejaky na sever Haiti susediaci s Dominikánskou republikou. V piatok v noci by mala Irma doraziť na Kubu, ktorá tiež vyhlásila núdzový stav na severovýchode krajiny.

Na Bahamách, kam sa hurikán priblíži v piatok, už podľa agentúry AP uzatvárajú letisko, evakuácia pokračuje na juhu Bahamských ostrovov. K južnému cípu amerixkého štátu Florida by Irma podľa odhadov amerického Národného centra pre hurikány (NHC) mala doraziť v nedeľu ráno miestneho času.

V Portoriku hurikán Irma spôsobil smrť troch ľudí. Vo štvrtok to oznámil miestny guvernér Ricardo Rossello. Jednou z obetí je deväťdesiatšes­ťročná žena, ktorá bola na invalidnom vozíku. Jednu žena zabil elektrický šok, jeden muž podľahol zraneniam pri dopravnej nehode spôsobenej búrkou. Viac ako milión z celkového počtu 3 miliónov obyvateľov Portorika zostáva bez elektriny. Stále nie je jasné, dokedy bude zatvorené letisko.Školy a úrady zostávajú do nedele zavreté.

Za hurikánom, Irma postupuje do karibskej oblasti hurikán Jose. Podľa NHC by sa mal v nedeľu pri Portoriku vychýliť viac na sever než Irma.

V Atlantiku je zároveň aj tretí hurikán, nazvaný Katia, ktorá má zatiaľ intenzitu jedna a blíži se k východnému pobrežiu Mexika.

V Miami nariadili evakuáciu

Miami, najväčšie mesto juhovýchodu Floridy a tiež susediaci okres Miami-Dade, nariadili pre blížiaci sa hurikán Irma evakuáciu.

Opustiť svoje domovy musia obyvatelia pobrežných oblastí a ostrovov, ako je Miami Beach a Key Biscayne. Miami, ktoré očakáva príchod živlu v noci na nedeľu SELČ, doteraz vytvorilo štyri núdzové strediská ubytovania.

Povinný odchod z domovov sa týka aj ľudí žijúcich v mobilných domoch alebo karavanoch. Nariadenie sa začne uplatňovať o 7:00 miestneho času (13:00 SELČ). Orgány tiež vyzvali obyvateľov zón, ktoré nie sú pokryté evakuáciou, aby zabezpečili svoje majetky a pripravili sa na vyčíňanie živlu.

Hurikán Irma, ktorý spadá do najvyššej, piatej kategórie už viac ako 33 hodín, je najdlhšie trvajúci cyklón tejto intenzity na svete.

Irma prekonala tzv. supertajfún Haiyan. Táto búrka zasiahla Filipíny v roku 2013 a trvala 24 hodín. Doprevádzal ju vietor s rýchlosťou 295 kilometrov za hodinu, čo je rovnaké ako v prípade Irmy.

„Takáto sila a takáto životnosť je niečo bezprecedentné, aspoň od začiatku satelitnej éry pred 50 rokmi,“ uviedol Etienne Kapikian, meteorológ v Météo France.

Americké národné stredisko pre hurikány (NHC) však dnes oznámilo, že Irma pred vstupom na kontinentálnu Floridu cez víkend pravdepodobne oslabí na druhý najsilnejší stupeň.

Na Irmu doplatil a doplatí aj Trump

Hurikán tiež poškodil majetok amerického prezidenta Donalda Trumpa na ostrove Sv. Martina.

Živel podľa médií môže ohroziť aj ďalšie henuteľnosti Trumpa na Floride vrátane jeho klubu Mar-a-Lago, kde prezident často trávi víkendy a ktorý je v okrese Palm Beach, kde vyhlásilil stav núdze.

Presný stav Trumpovho letiska na pobreží Svätého Martina nie je podľa denníka The Independent známy, ale hurikán zničil v tej oblasti domy a polámal stromy.

V ceste hurikánu sú aj Trumpove golfové ihriská na Floride v Palm Beach a v mestách Doral a Jupiter.

Obyvatelia Portorika sa snažia zachrániť svoj... Foto: Reuters, ALVIN BAEZ
irma, hurikan, portoriko Obyvatelia Portorika sa snažia zachrániť svoj majetok počas vyčíňania hurikánu Irma.

Pomoc nemôžeme sľúbiť

„Ak nevenujete pozornosť varovaniam a ak nevykonáte evakuáciu, ocitnete sa v problémoch a nemôžem vám sľúbiť, že sa k vám dostaneme (s pomocou),“ povedal Carlos Gimenez, ktorý stojí na čele okresu Miami-Dade.

Miami bezplatne uvolnilo všetky mestské garáže s výnimkou tých na radnici. Jedno zo štyroch mestských havarijných stredísk prijíma aj zvieratá.

Na časti Florida Keys nariadili úrady turistom opustiť súostrovie. Toto opatrenie následne na ceste, ktorá spája ostrovy s pevninou, spôsobilo zápchy. Zo súostrovia podľa oficiálnych odhadov odišlo najmenej 25-tisíc ľudí.

Guvernér vyzval k poslušnosti

Na obyvateľov Floridy sa obrátil aj guvernér Rick Scott. Vyzval ľudí, ktorí žijú v oblasti plánovanej trasy hurikánu, a ktorých úrady vyzvali k evakuácii, aby tak okamžite urobili a nariadenie poslúchli.

Tiež povedal, že hoci dnes nie je na benzínových staniciach žiadny nedostatok pohonných hmôt, motoristi by si mali natankovať iba toľko, koľko nevyhnutne potrebujú.

Núdzový stav už aj v Georgii, Južnej a Severnej Karolíne

Po Floride vyhlásili kvôli očakávanému úderu hurikánu Irma stav núdze aj americké štáty Georgia, Južná Karolína a Severná Karolína.

Niektoré oblasti, v ktorých je momentálne výnimočný stav, boli zasiahnuté silným hurikánom naposledy pred viac ako sto rokmi. Americké národné centrum pre hurikány oznámilo, že Irma pravdepodobne ešte pred dorazením na Floridu zoslabne ne štvrtý stupeň. V štvrtej kategórii dosahuje vietor rýchlosť až 250 kilometrov za hodinu.

Teraz sa nachádza nad morom severne od východného cípu ostrova Hispaniola, o ktorý sa správou delia Dominikánska republika s Haiti. Na Haiti by Irma mohla zasiahnuť až tri milióny ľudí. Niektorí ľudia v pobrežných oblastiach ignorujú výzvy na evakuáciu.

„Obávame sa, že Irma prinajlepšom zasiahne jeden a pol milióna ľudí v najhoršom možnom prípade až tri milióny,“ povedala Tania Escamillová, ktorá pôsobí v pobrežnom meste Cap-Haïtien na Haiti.

Zdôraznila, že Haiťania sú zvyknutí na hurikány a nikto nepanikári, ale niektoré oblasti sa ešte nespamätali z minuloročného hurikánu Matthew, ktorý si vtedy vyžiadal životy 573 ľudí a ďalších 175000 Hajťanov vyhnal z ich domovov.

Živel, ktorý sprevádza rýchlosť vetra až 285 kilometrov za hodinu, smeruje na severozápad rýchlosťou 28 kilometrov za hodinu.

Po sto rokoch návrat hurikánu

Meteorológovia predpokladajú, že Irma vstúpi na Floridu z juhu v oblasti súostrovia Florida Keys a potom bude pozdĺž pobrežia postupovať na sever. V dlhodobom horizonte by potom v pondelok miestneho času mohla zasiahnuť pobrežie Georgie a v utorok následne aj prímorské oblasti Južnej Karolíny a následne i Severnej Karolíny.

Guvernér Georgie Nathan Deal vyhlásil výnimočný stav pozdĺž pobrežia Atlantického oceánu. AP uviedla, že tento región zasiahol hurikán tretej alebo vyššej kategórie pred viac ako sto rokmi.

V oblasti, kde Južná Karolína vyhlásila stav núdze, bol hlásený silný hurikán tejto kategórie naposledy pred 28 rokmi. Vietor hurikánu tretej kategórie dosahuje rýchlosť 209 kilometrov za hodinu.

Polovica Portorika je bez elektrického prúdu, obnova bude trvať mesiace

V Portoriku je 900-tisíc domácností bez elektriny. Distribučná spoločnosť varovala, že obnovenie dodávok do všetkých domácností bude trvať až šesť mesiacov, uviedla agentúra AP. Irma si, podľa prvých informácií v Portoriku, ktoré je nezačleneným územím Spojených štátov, nevyžiadala žiadne straty na životoch, nie sú hlásené ani žiadne zranenia.

V Portoriku žije približne 3,4 milióna ľudí. Pre hurikán, ktorého oko prešlo morom severne od ostrova, prišlo o dodávky vody 50-tisíc ľudí a približne polovica obyvateľstva je bez elektriny.

Výpadky postihli aj nemocnice a 14 z nich musí teraz vyrábať elektrinu z vlastných zdrojov pomocou generátorov.

Opätovné zavedenie elektrickej energie bude podľa štátnej distribučnej spoločnosti dlhodobou záležitosťou, ktorá potrvá štyri až šesť mesiacov. Dôvodom pomalého postupu je skutočnosť, že spoločnosť výrazne znížila počet zamestnancov v dôsledku zlej ekonomickej situácie.

Portoriko je vo výraznom dlhu

Okrem toho krajina dlhodobo neinvestuje do rozvoja energetickej infraštruktúry. Ostrov čelí vysokému dlhu, ktorý musí federálna vláda vo Washingtone riešiť.

Pracovník údržby Juan Tosado povedal, že v roku 1989 po hurikáne Hugo bol bez elektriny tri mesiace. „Očakávam, že to bude teraz rovnaké, bude to zlé,“ povedal AP Tosado.

V regióne Portorika, ako aj na Panenských ostrovoch a častiach Floridy platí výnimočný stav prírodnej katastrofy, ktorá umožňuje miestnym vládam a miestnym samosprávam získať pomoc od Federálnej agentúry pre riešenie krízových situácií (FEMA).

Barbuda je zničená, polovica obyvateľstva stratila domov

Obyvatelia východného Karibiku pocítili ničivú silu hurikánu Irma, ktorý sprevádzaný vetrom s rýchlosťou až 300 kilometrov za hodinu prešiel cez ostrovy Barbuda a Svätý Martin a zamieril následne k Portoriku.

Malý karibský ostrov Barbuda hurikán Irma úplne zdevastoval, polovica z približne 1 800 obyvateľov prišla o domov, povedal premiér ostrovného štátu Antigua a Barbuda Gaston Browne v rozhovore s rozhlasovou stanicou BBC Radio 4. Dodal, že bude žiadať o medzinárodnú po­moc.

Deväť z desiatich budov na ostrove je nejakým spôsobom poškodených, niektoré budovy sú úplne zničené. „Prileteli sme na Barbudu a videli sme absolútnu skazu, nikdy som nevidel nič podobné,“ povedal Browne. „50 percent obyvateľov je doslova bez domova,“ dodal. Obnova ostrova bude trvať mesiace.

Problémom môže byť José

Ďalší hurikán José, ktorý sa vytvoril v Atlantiku, môže byť pre Barbudu problémom, ak sa ostrov ocitne v jeho ceste.

Hurikán najvyššej kategórie Irma si doteraz vyžiadal najmenej desať obetí vrátane ôsmich na francúzskej časti ostrova Svätého Martina. Dvojročné dieťa zomrelo na Barbude a jedna osoba na ostrove Anguilla, ktorý je britským zámorským územím.

Búrka radiaca sa do piatej kategórie hurikánov podľa úradov zničila domy, prerušila elektrické vedenie a spôsobila bleskové záplavy. Desiatky tisíc ľudí evakuovali.

Nesmierna katastrofa

Ostrov Barbuda hurikán Irma úplne zdevastoval, premiér Antiguy a Barbudy Gaston Browne uviedol, že zasiahnutých je 95 percent budov na ostrove, pätinu živel zničil úplne. Ostrov, na ktorom žije približne 1600 ľudí, je teraz „ťažko obyvateľný“, uviedol Browne.

Podľa predstaviteľa miestnej samosprávy na francúzskej časti karibského ostrova Svätý Martin a Svätého Bartolomeja Daniela Gibbsa je francúzska časť Svätého Martina zničená na 95 percent. „Je to nesmierna katastrofa, som v šoku“, uviedol.

Francúzska vláda podľa ministerky pre zámorie Annick Girardinovej vypracovala záchranný plán. Jeho implementáciu však brzdí skutočnosť, že najhoršie postihnuté oblasti sú nedostupné.

Americká televízia ABC informovala o troch obetiach vyčíňania živlu.

Francúzsko posiela pomoc

Najsilnejší hurikán v Atlantiku za posledné desaťročie, podľa francúzskeho ministra vnútra Gérarda Collomba, zničil najmenej štyri budovy patriace k „veľmi odolným“ na ostrove Svätý Martin.

V nižšie položených častiach ostrova živel spôsobil ťažké záplavy a pravdepodobne zničil alebo poškodil množstvo vidieckych budov. Francúzsko posiela na ostrov s približne 80 000 obyvateľmi, o ktorého správu sa delí s Holandskom, niekoľko záchranných tímov.

Hurikán Irma pri pohľade z vesmíru. Foto: Reuters, NASA
irma, hurikan Hurikán Irma pri pohľade z vesmíru.

Ľudia ostali napriek evakuácii

Podľa Collomba sa obavy týkajú predovšetkým tisícov ľudí, ktorí sa odmietli podriadiť evakuačnému plánu. Neexistujú žiadne správy o obetiach na životoch, dodal minister. Orgány však nemajú kontakt so vzdialenými oblasťami.

Časť neďalekého ostrova Svätý Bartolomej bola tiež zaplavená, kde voda paralyzovala prácu miestnych hasičov, keď zaplavila ich stanicu až na výšku jeden meter.

Už predtým Irma zasiahla menej obývaný ostrov Barbuda, kde vietor vzal strechy niekoľkých budov. Väčšina obyvateľov ostrovného štátu Antigua a Barbuda zostala bez elektrického prúdu.

Ako informovala Národná meteorologická služba (NWS), oko hurikánu prešlo ponad ostrov Barbuda v stredu približne o 1:47 miestneho času (7:47 SELČ).

Silu bude mať dva dni

V utorok americké Národné hurikánové centrum (NHC) oznámilo, že Irma zosilnela na hurikán najvyššej piatej kategórie. Takúto silu, respektíve silu štvrtej kategórie, by si mal podľa odhadov udržať zhruba ďalšie dva dni. Maximálna rýchlosť vetra dosahuje 295 kilometrov za hodinu.

Najsilnejší vietor sa počas stredy prehnal blízko Amerických Panenských ostrovov a Portorika.

Američania zrušia lety do Miami z Európy

Americké letecké spoločnosti v dôsledku očakávaného úderu hurikánu Irma pripravujú rozsiahle rušenie letov. Obmedzenia, ktoré ovplyvnia letecké spojenie Miami s Európou, sa začnú uplatňovať od piatku. Niektoré letecké spoločnosti uviedli, že znižujú náklady na jednosmerné lety z Floridy, aby uľahčili včasné odcestovanie ľudí v ohrozenej oblasti.

Spoločnosť American Airlines plánuje zrušiť všetky lety z Miami, Fort Lauderdale, Fort Myers, Sarasota a West Palm Beach v sobotu a nedeľu. Už v piatok chce zrušiť lety do Miami z Európy a Južnej Ameriky. Spoločnosť American Airlines taktiež oznámila, že na uľahčenie odjazdu ponúka základnú jednosmernú letenku z Floridy za 99 dolárov (83 eur). Podobné akcie majú aj ostatné spoločnosti.

Trump vyhlásil stav ohrozenia

V čase presunu oka hurikánu ponad Barbudu bolo telefónne spojenie na ostrove nefunkčné, vyjadrili sa tamojší obyvatelia prostredníctvom miestneho rozhlasu. Susedný ostrov Antigua zase zasiahli prudké dažde a silný vietor.

Americký prezident Donald Trump vyhlásil stav ohrozenia na Floride, Portoriku a Amerických Panenských ostrovoch. Úrady na Bahamách oznámili, že evakuujú šesť južných ostrovov. Tamojších obyvateľov letecky prevezú do hlavného mesta Nassau. „Cena za to, že neodídete, je váš život alebo vážna fyzická ujma,“ varoval premiér Bahám Hubert Minnis.

Irma zničila aj Anguillu

Na karibskom ostrove Anguilla, ktorý je britským zámorským územím, spôsobil hurikán Irma „ťažké a miestami kritické“ škody. Oznámil to dnes námestník britského ministra zahraničia Alan Duncan. Premiérka Theresa Mayová telefonicky hovorila s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom o možnej spoločnej pomoci a popoludní sa má stretnúť vládny krízový výbor.

Britské Panenské ostrovy tiež utrpeli veľké škody. Britské karibské ostrovy Turks a Caicos, na ktorých žije asi 30000 ľudí, by mala búrka zasiahnuť už dnes. Británia poslala námornú loď so 40-člennou posádkou námorníkov a armádnych inžinierov, aby pomohli postihnutým ostrovom.

„Anguilla je úplne zničená, mali sme nejaké hurikány, ale tento sa svojou silou úplne vymykal.“ povedala miestna právnička Josephine Gumbsová-Connerová. Ostrov, ktorý má približne 16000 obyvateľov, vyzerá ako po explózii jadrovej bomby. Dodala, že bola sklamaná pomalou reakciou britskej vlády. „Na (francúzskej časti karibského ostrova) Svätý Martin sa Francúzi postarali, aby na mieste boli vojaci, tak aby pomoc prišla včas a bola účinná. V našom prípade sa tak nestalo,“ dodala.

Podľa miestnych úradov na ostrove Anguilla zahynul jeden človek. V tejto súvislosti Duncan hovoril o „nepotvrdených správach o sérii úmrtí“.

Na obzore ďalšia tropická búrka – José

Americké úrady už v nedeľu vyzvali občanov, aby sledovali vývoj hurikánu, najmä v prípade, že by sa presúval smerom ku štátom Florida, Georgia a Južná a Severná Karolína. Výstraha pred hurikánom je okrem menovaných platná pre ostrovy Anguilla, Montserrat, Svätý Krištof a Nevis, Svätý Martin, Saba, Svätý Eustach, Svätý Bartolomej či Britské Panenské ostrovy. Pre ostrovy Guadeloupe a Dominika platí varovanie pred tropickou búrkou.

V Atlantickom oceáne sa v utorok okrem toho sformovala nová tropická depresia. Podľa NHC je tropická búrka José vzdialená asi 2 140 kilometrov Malých Antíl a do stredajšej noci by mohla zosilnieť na hurikán. Tropická depresia sa sformovala aj v juhozápadnej časti Mexického zálivu pri pobreží Mexika. V sobotu by sa už ako tropická búrka mala dostať na územie krajiny.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Florida #hurikán #Miami #evakuácia #Karibik #Hurikán Irma #Irma #Barbuda