Trump po telefonáte s Pekingom ohľadom KĽDR: Uvidíme, čo sa stane. USA požadujú ropné embargo

Vojenská akcia proti Severnej Kórei nie je hlavnou voľbou, ale "uvidíme, čo sa stane," povedal americký prezident Donald Trump po telefonickom rozhovore so svojím čínskym kolegom Si Ťin-pchingom.

06.09.2017 20:45 , aktualizované: 21:39
debata (52)

Čínsky prezident Trumpovi v telefonickom rozhovore povedal, že Čína sa zameriava na riešenie jadrovej otázky KĽDR prostredníctvom rozhovorov a mierových prostriedkov.

Dodal, že Čína pripisuje veľkú dôležitosť návšteve Trumpa v Číne, ktorá je naplánovaná na tento rok.

Obaja prezidenti diskutovali o situácii na Kórejskom polostrove po tom, čo Severná Kórea uskutočnila v nedeľu šiesty test zbraní hromadného ničenia – vodíkovej bomby.

Americký prezident Donald Trump (vľavo) a jeho... Foto: SITA/AP, Evan Vucci
Trump, pence Americký prezident Donald Trump (vľavo) a jeho viceprezident Mike Pence v rozhovore počas prechádzky v Bielom dome.

Veľmi, veľmi priamy a veľmi dôležitý rozhovor

Trump označil rozhovor so Si Ťin-pchingom ako „dôležitý a priamy“. „Prezident Si by rád niečo urobil, uvidíme, či to môže alebo nemôže urobiť, ale nebudeme tolerovať to, čo sa deje v Severnej Kórei,“ povedal Trump novinárom v Bielom dome.

„Verím, že prezident so mnou stopercentne súhlasí. Mali sme veľmi, veľmi priamy a veľmi dôležitý rozhovor,“ dodal.

Telefonát oboch prezidentov sa uskutočnili v situácii, keď Čína vyjadrila nevôľu nad pondeľňajším vyjadrením Donalda Trumpa, že USA uvažujú o embargu na krajiny, ktoré obchodujú s KĽDR. Takéto sankcie by postihli predovšetkým Čínu, prostredníctvom ktorej KĽDR realizuje 90 percent svojho zahraničného obchodu.

USA navrhujú ropné embargo

Spojené štáty v návrhu rezolúcie OSN požadujú ropné embargo voči Severnej Kórei kvôli jej raketovému a jadrovému programu. Návrh uznesenia obsahuje aj zákaz vývozu textilu z KĽDR alebo zmrazenie majetku severokórejského vodcu Kim Čong-una a celej vlády.

Dokument tiež Kim Čong-unovi zakazuje cestovať alebo najímať severokórejských pracovníkov v zahraničí.

Stála americká zástupkyňa pri OSN Nikki Haleyová v utorok povedala, že by bolo žiadúce, aby Bezpečnostná rada OSN hlasovala o návrhu v pondelok. Ale ruský zástupca v OSN Vasilij Něbenzja povedal, že pondelkový návrh je „trochu predčasný“.

Podľa agentúry Reuters nie je jasné, či návrh USA podporuje severokórejský spojenec Čína. Rada má 15 členov, a aby rezolúcia prešla, musí za ňu hlasovať deväť členov a návrh nesmie vetovať žiadny zo stálych členov, teda Čína, Francúzsko, Rusko, USA a Británia.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #KĽDR #Severná Kórea #Si Ťin-pching #Donald Trump