Trumpa pre zrušenie programu pre prisťahovalcov zažalovalo 16 štátov

Washingtonský štátny zástupca Bob Ferguson povedal o Trumpovom rozhodnutí, že prináša "temné časy pre túto krajinu".

06.09.2017 22:41
debata (3)

Pätnásť amerických štátov plus hlavné mesto USA Washington D.C. zažalovali v stredu na newyorskom súde utorňajšie rozhodnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa zrušiť program na ochranu detských prisťahovalcov.

Washingtonský štátny zástupca Bob Ferguson na stredajšej emotívnej tlačovej konferencii vyhlásil, že ide o ďalšie z Trumpových rozhodnutí, ktoré prinášajú „temné časy pre túto krajinu“. „Ale ako štátny zástupca štátu Washington mám svoju zbraň, a tou je zákon,“ vyhlásil Ferguson.

Program nazvaný Odloženie postupu voči detským prišelcom (Deferred Action for Childhood Arrivals – DACA) chráni státisíce mladých imigrantov, ktorí pricestovali do Spojených štátov ilegálne ešte ako deti. Trumpove rozhodnutie zrušiť ho kritizoval v stredu ráno aj exprezident Barack Obama, za ktorého vlády sa program zaviedol. Obama označil Trumpov krok za „krutý a nesprávny“.

Na rade je Kongres

K žalobe sa okrem federálneho distriktu metropoly Washingtonu pripojili aj ďalšie americké štáty a to Connecticut, Delaware, Havaj, Illinois, Iowa, Nové Mexiko, Severná Karolína, Oregon, Pensylvánia, Rhode Island, Vermont a Virgínia.

Program DACA chráni takmer 800-tisíc mladých prisťahovalcov pred deportáciou a umožňuje im legálne pracovať v USA formou obnoviteľných dvojročných povolení.

Trumpova administratíva dala teraz Kongresu šesť mesiacov na to, aby legislatívu upravil. Následne zastaví vydávanie povolení pre ľudí, ktorých sa program týka. „Záujmy amerických občanov postavíme na prvé miesto!“ napísal Trump v utorok na Twitteri.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #žaloba #prisťahovalci #migranti #Donald Trump