Katalánci chystajú referendum o nezávislosti, Madrid sa obrátil na súd

Katalánsky parlament, v ktorom majú väčšinu separatisti, v stredu podľa očakávania schválil zákon o referende o nezávislosti Katalánska. Referendum je naplánované na 1. októbra.

06.09.2017 23:38
debata (9)

Rokovanie o zákone vyvolalo búrlivú reakciu centrálnej vlády v Madride. Kabinet oznámil, že sa obráti na ústavný súd, aby debatu anuloval. Premiér Mariano Rajoy chce požiadať súd, aby členovia vedenia katalánskeho parlamentu niesli trestnú zodpovednosť za to, že hlasovanie o zákone vôbec umožnili.

Hovorca ústavného súdu uviedol, že tribunál zasadne vo štvrtok. Nie je však isté, či sa bude zaoberať podnetom vlády. Ústavný súd od roku 2014 už viackrát uviedol, že katalánske orgány nemôžu vyhlásiť referendum o sebaurčení. Podľa vlády tak parlament nerešpektoval verdikty ústavného súdu.

Zákon o referende je dôležitý preto, aby sa plebiscit vôbec mohol konať. Za zákon hlasovalo v 135-člennej snemovni 72 poslancov, 11 zákonodarcov sa zdržalo. Opoziční poslanci opustili sálu a na svojich miestach demonštratívne zanechali katalánske a španielske vlajky. Madrid považžuje referendum za protiústavné a snaží sa mu zabrániť všetkými možnými prostriedkami.

Rajoy povedal, že bude žiadať vyvodenie trestnej zodpovednosti voči šéfke katalánskeho parlamentu Carme Forcadellovej a ostatným členov parlamentu, ktorý umožnil hlasovanie. Aj katalánska prokuratúra už oznámila, že podá sťažnosť na členov vedenia parlamentu ku katalánskemu najvyššiemu súdu.

Na stranu Madridu sa postavila aj miestna opozícia. Jej zástupcovia sa snažili zabrániť separatistom rokovať o zákone. Po zmene rokovacieho poriadku, ktorú odhlasovali skoro ráno, predstavitelia opozície vzniesli niekoľko sťažností, pre ktoré muselo byť rokovanie niekoľkokrát prerušené, aby vedenie parlamentu preskúmalo sťažnosti. Napokon sa pre sťažnosti na nefunkčnú techniku muselo zopakovať aj raňajšie hlasovanie o zmene rokovacieho poriadku.

Zákon o referende presadili separatisti z aliance Spoločne pre Áno (JxSí), ktorá má 62 kresiel, a strana Kandidátka ľudovej jednoty (CUP), ktorá má desať poslancov. Pri hlasovaní o zmene rokovacieho poriadku se zdržalo všetkých desať členov ľavicovej koalície CSQEP. Proti referendu sú katalánski socialisti (PSC), Ciudadanos (Občania) a katalánski ľudovci (PPC).

Oproti plánu se ale vládnucim katalánskym separatistom nepodarilo presadiť hlasovanie o zákone o prechode k samostatnému štátu. Na rokovanie sa však dostane zrejme ešte tento týždeň.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Katalánsko