Z tropických búrok José a Katia sú hurikány, Katia smeruje na Mexiko

Zatiaľ čo José vznikol nad Atlantickým oceánom, Katia v Mexickom zálive.

07.09.2017 09:11
debata (1)

Tropické búrky José a Katia zosilnili na hurikány prvého stupňa. S odkazom na americké národné centrum pre hurikány (NHC) informovala agentúra AP. Podľa meteorológov José nepredstavuje hrozbu pre pevninu, Katia by mala vo štvrtok doraziť do východného Mexika.

José sa sformoval nad Atlantickým oceánom a smeroval na východ do Karibiku. O 23:00 SELČ bol 1 700 kilometrov východne od súostrovia Malé Antily. Vietor, ktorý ho sprevádza, je v súčasnosti o rýchlosti 120 kilometrov za hodinu.

Hurikán je ďaleko od pevniny a podľa meteorológov NHC nepredstavuje nebezpečenstvo, ale očakávaná cesta sa môže stále zmeniť. Stredisko vyzvalo, aby hurikán monitorovali predovšetkým obyvatelia Záveterných ostrovov (východná časť Malých Antíl, pozn. red.).

Mexiko je v pohotovosti

Rovnakú rýchlosť ako hurikán José dosiahol aj hurikán Katia. Pôvodne tropická búrka vznikla v blízkosti mexických brehov Mexického zálivu. Mexická vláda, pre Katiu, už povolala hurikánové hliadky v pobrežnom úseku medzi mestami Tuxpan a Laguna Verde v štáte Veracruz. Katia by mala prísť na pevninu vo štvrtok.

Oba nové hurikány dosiahli prvú fázu päťstupňovej Saffirovo-Simpsonovej stupnice.

Na severovýchode Karibiku sa momentálne pohybuje hurikán Irma a dosahuje piaty, teda najvyšší, stupeň. Vo francúzskych častiach karibského ostrova Svätý Martin a na ostrove Svätého Bartolomeja si Irma vyžiadala najmenej dvoch mŕtvych a dvoch vážne zranených. V súčasnosti smeruje na Portoriko a na Floridu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #hurikán #Atlantický oceán #hurikány #Mexický záliv #prírodný živel