Sýrska armáda tvrdí, že na ňu zaútočili izraelské lietadlá

Izrael z libanonského vzdušného priestoru s pomocou vojenských lietadiel zaútočil na pozície sýrskej armády v západnej provincii Hamá. Pri nálete prišli o život dvaja ľudia a boli spôsobené materiálne škody. Vyhlásila to sýrska armáda, izraelská armáda vyhlásenie odmietla komentovať.

07.09.2017 09:53
debata (34)

Nálet sa uskutočnil v blízkosti mesta Masjáf. Sýrska armáda vo vyhlásení uviedla, že nálet „bude mať nebezpečný vplyv na bezpečnosť a stabilitu v regióne“.

Izrael v minulosti priznal, že v minulosti podnikol nálety v snahe zabrániť prevozu zbraní libanonskému radikálnemu hnutiu Hizballáh, ktoré je spojencom sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Ďalšie podrobnosti však izraelská armáda vtedy neuviedla.

Bývalý veliteľ izraelskej vojenskej rozviedky Amos Jadlin napísal na twitteri, že nešlo o bežný útok a že nálety boli namierené na sýrske vojenské výskumné centrum. „Vo vojenskom zariadení v Masjáfe sa vyrábajú chemické zbrane a výbušniny, ktoré zabili tisíce sýrskych civilistov,“ napísal.

Následne Sýrska organizácia pre ľudské práva SOHR, ktorá vojnu v Sýrii monitoruje, uviedla, že nálety boli namierené na výskumné centrum, kde sa podľa USA vyrábajú nekonvenčné zbrane, vrátane chemických.

V noci niektoré libanonská médiá informovali, že izraelské vojenské lietadlá prenikli do libanonského vzdušného priestoru.

Vyšetrovacia komisia OSN v stredu zverejnila správu, v ktorej uviedla, že od začiatku vojny v Sýrii zdokumentovala 33 chemických útokov, z ktorých 27 spáchala sýrska armáda a zvyšok zostáva neobjasnený. Damask obvinenie z použitia chemických zbraní odmieta.

Sýrska občianska vojna, ktorú vyprovokovalo utláčanie prodemokratických demonštrácií v roku 2011, sa v priebehu rokov so zapojením rôznych regionálnych a zahraničných síl skomplikovala. Násilie si už vyžiadalo viac ako 330000 obetí a prinútilo niekoľko miliónov ľudí opustiť domovy.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Sýria #Libanon #chemické zbrane #nálety