Čína súhlasí s ďalšími opatreniami proti KĽDR, podľa Putina vyhrá rozum a vojna nebude

Čína súhlasí s tým, aby Bezpečnostná rada OSN prijala "nutné opatrenia" v reakcii na nový jadrový test Severnej Kórey. Uviedol to čínsky minister zahraničia Wang I, ktorého citovala agentúra Reuters. Podľa Pekingu sú však sankcie len polovicou riešenia a musia byť doplnené dialógom. Ruský prezident Vladimir Putin k tejto téme uviedol, že v kríze okolo KĽDR a jej jadrových skúšok prevládne zdravý rozum a vojna nevypukne. Kríza by sa podľa neho mala riešiť diplomaticky. Verí, že aj americká vláda chce napätie zmierniť.

07.09.2017 10:32
debata (41)

Spojené štáty požadujú, aby Bezpečnostná rada v odpovedi na šiestu a zatiaľ najväčšiu jadrovú skúšku KĽDR uvalila na Severnú Kóreu ropné embargo. Americký návrh rezolúcie OSN obsahuje tiež zákaz vývozu textilu z KĽDR alebo zmrazenie majetku severokórejského vodcu Kim Čong-una a celej vlády. Dokument tiež na Kim Čong-una uvaľuje zákaz cestovania a zakazuje najímanie severokórejských pracovníkov do zahraničia.

Severokórejský diktátor Kim Čong-un (uprostred). Foto: SITA/AP, Korean Central News Agency/Korea News Service
Kim Čong-un Severokórejský diktátor Kim Čong-un (uprostred).

Čína patrí spoločne s Francúzskom, Ruskom, USA a Britániou medzi stálych členov BR OSN, ktorí majú v Bezpečnostnej rade právo veta. Agentúra Reuters v stredu napísala, že nie je jasné, či má americký návrh sankcií podporu Pekingu.

„Čína súhlasí s tým, aby Bezpečnostná rada OSN reagovala a prijala nutné opatrenia,“ vyhlásil hovorca čínskej diplomacie Wang. „Sankcie a nátlak“ na režim severokórejského diktátora Kim Čong-una však predstavujú len „polovicu riešenia“, tou druhou je „dialóg a rokovania“, dodal.

Putin mieni, že vyhrá zdravý rozum a vojna s KĽDR nevypukne

„Som presvedčený, že vec nedospeje až k rozsiahlemu konfliktu, najmä s nasadením zbraní hromadného ničenia, že všetky strany konfliktu majú dosť zdravého rozumu a chápu svoju zodpovednosť voči ľuďom žijúcim v regióne, a že dokážeme vyriešiť tento problém diplomatickými prostriedkami,“ vyhlásil Putin na hospodárskom fóre vo Vladivostoku. „Musíme pracovať (na riešení) spoločne. Môžeme a musíme dosiahnuť pozitívne výsledky,“ povedal podľa agentúry Interfax.

Ruský prezident Vladimir Putin na hospodárskom... Foto: Reuters, SERGEI KARPUKHIN
putin Ruský prezident Vladimir Putin na hospodárskom fóre vo Vladivostoku.

Ruský prezident pripomenul, že v roku 2005 boli účastníci rokovania s KĽDR blízko k vyriešeniu problému, prakticky už všetko bolo dohodnuté: KĽDR súhlasila so záväzkom ukončiť svoj jadrový a raketový program, veľmoci sľubovali tomu napomôcť a hovorilo sa o obnovení normálnych vzťahov medzi Severnou a Južnou Kóreou. „Ale potom, bohužiaľ, ktosi požadoval – podľa môjho názoru – od Severnej Kórey to, čo nesľubovala, a postupne sa situácia zhoršila až k terajšiemu stavu,“ poznamenal.

Juhokórejský prezident vidí cestu v sankciách

„Na Kórejskom polostrove a v celom regióne vojna nebude. Som o tom presvedčený,“ ubezpečoval účastníkom fóra aj juhokórejský prezident Mun Če-in, podľa ktorého rast napätia zavinila Severná Kórea. Uplatňovanie sankcií medzinárodného spoločenstva je podľa neho cesta, ako pokojne a diplomaticky vyriešiť situáciu.

Na vyvinutie čo najväčšieho tlaku na režim v Pchjongjangu, aby bol nútený vzdať sa jadrových rakiet, vyzýval vo Vladivostoku tiež japonský premiér Šinzó Abe. „Musíme prinútiť Severnú Kóreu, aby okamžite a úplne začala uplatňovať všetky rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN a úplne, overiteľne a nezvratne odstúpila od svojho jadrového a raketového programu,“ vyhlásil šéf japonskej vlády. KĽDR podľa neho predstavuje „zjavnú výzvu mieru, prosperite a poriadku v regióne a aj na celom svete“.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Vladimir Putin #Donald Trump