Podľa Porošenka sa Moskva pripravuje na veľkú vojnu

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dúfa v úspešné rokovania so západnými spojencami o dodávkach obranných zbraní, a to aj kvôli hrozbe, že by Rusko mohlo po vojenskom cvičení Západ 2017 vpadnúť na Ukrajinu a rozpútať vojnu so Západom.

07.09.2017 11:54
Porošenko Foto:
Ukrajinský prezident Petro Porošenko v parlamente predniesol prejav, v ktorom vyjadril znepokojenie z ruských cvičení.
debata (133)

Kyjev obviňuje Rusko z okupácie Krymu a časti Donbasu na východnej Ukrajine, kde vládne jednotky bojujú proti proruským separatistom už tretí rok. Moskva popiera zapojenie sa do konfliktu, ktorý si vyžiadal 10000 mŕtvych. Naopak, Rusi podozrievajú vedúcich predstaviteľov z Kyjeva, že majú čoraz väčší sklon pokúšať sa vyriešiť konflikt v Donbase silou.

„Doteraz nie sú žiadne známky, že by Moskva bola ochotná stiahnuť sa z Donbasu či odísť z Krymu. Ale je stále viac dôkazov, že sa chystá k útočnej vojne kontinentálneho rozsahu,“ povedal Porošenko v ukrajinskom parlamente.

Argumentoval aj tým, že pod plášťom cvičení by mohli vznikať nové útočné zoskupenia ruských jednotiek určené na napadnutie Ukrajiny. K ukrajinským hraniciam sa už priblížilo či blíži 7000 nákladných vagónov s ruskými vojakmi a vojenskou technikou – a nie je zaručené, že sa po manévroch vrátia späť do kasární. Preto Ukrajina zintenzívnila kontrolu na hraniciach.

Cvičenia väčšie ako zvyčajne

„Terajšie cvičenia sú oveľa väčšie (ako zvyčajne). Je zjavné, že Kremeľ preveruje, nakoľko sú na veľkú vojnu so Západom pripravené nielen ruské ozbrojené sily, ale aj celý ruský štát,“ vyhlásil ukrajinský prezident a citoval amerického senátora Johna McCaina, že Rusko predstavuje oveľa väčšiu hrozbu ako teroristická organizácia tzv. Islamský štát, ktorý na rozdiel od Ruska nemá vojenské možnosti, technológie a odhodlanie ovládnuť svet.

Moskva a Minsk pred rusko-bieloruskými manévrami Západ 2017, ktoré budia obavy susedov, uisťujú, že sa nechystajú nikoho napadnúť, cvičenie má mať vraj prevažne obranný charakter.

Cvičenie Západ 2017 sa má konať vo vojenských priestoroch v Bielorusku a Rusku od 14. do 20. septembra za účasti necelých 13000 vojakov a 680 kusov techniky. Podľa oficiálneho scenára manévrov sa Bielorusko s ruskou pomocou má brániť pred útokom troch fiktívnych štátov.

Severoatlantická aliancia sa podľa svojho generálneho tajomníka Jensa Stoltenberga domnieva, že v cvičení sa skutočne zúčastní viac vojakov, ako oficiálne oznámili.

133 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #bielorusko #Ukrajina #Petro Porošenko #Cvičenie Západ 2017