Slovensko a Česko budú navzájom chrániť svoj vzdušný priestor

Česká Snemovňa schválila zmluvu o spolupráci pri vzájomnej ochrane vzdušného priestoru medzi Slovenskom a Českou republikou. Poslanci o dohode nediskutovali, 73 zo 104 prítomných členov dolnej komory ju schválilo. Proti nebol nikto. Senát dal súhlas s ratifikáciou zmluvy už v júli. Teraz ju dostane prezident na podpis.

07.09.2017 13:26
debata (1)

Zmluva umožní pilotom z jednej krajiny zasiahnuť za použitia zbraní na území druhého štátu bývalého Československa proti narušiteľovi vzdušného priestoru. Napríklad by išlo o situáciu, keď by teroristi uniesli civilné lietadlo a plánovali s ním zaútočiť. Súčasne dohoda zabezpečuje vzájomnú pomoc v prípade, že jedna z krajín nebude schopná chrániť svoj vzdušný priestor. Zmluvu podpísali ministri obrany oboch krajín Martin Stropnický a Peter Gajdoš vo februári.

Spolupráca Česka a Slovenska pri ochrane vzdušného priestoru bude širšia, než predpokladá spoločný systém protivzdušnej obrany Severoatlantickej aliancie, ktorý je určený na obranu pred vojenskými hrozbami. Slovenský parlament odporučil ratifikáciu dohody v polovici júna.

Zatiaľ čo české vzdušné sily používajú nadzvukové stroje Gripen, Slovensko má staršie ruské lietadlá MiG-29. Gajdoš predtým povedal, že iný typ lietadla nie je prekážkou naplneniu zmluvy s Českou republikou. Bratislava v minulosti začala rokovania so Švédskom o možnosti získať gripeny.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Slovensko #ochrana #spolupráca #vzdušný priestor