Szydlová: Poľsko sa nechystá opustiť EÚ

Poľská premiérka Beata Szydlová vo štvrtok vyhlásila, že Varšava je pripravená na "ťažkú, ale potrebnú" debatu o budúcnosti Európskej únie, jej vláda ale nepristúpi na žiadne diskusie o polexite, teda odchode Poľska z EÚ.

07.09.2017 13:57
donald tusk, Beatou Szydlova, rada eú Foto: ,
Poľská premiérka Beata Szydlová vylúčila, že sa jej vláda snaží o odchod Poľska z EÚ.
debata (8)

Poľská opozícia vyčíta vláde konzervatívnej a euroskeptickej strany Právo a spravodlivosť (PiS), že svojím počínaním vytláča krajinu na okraj EÚ a chystá pôdu pre odchod krajiny zo spoločenstva. Brusel je s Varšavou v spore nielen kvôli migračným kvótam, ale hlavne pre kontroverzné kroky vlády a vládnej strany na domácej scéne, vrátane snáh podriadiť si súdy, čo budí obavy o osud právneho štátu.

„o polexite nemôže byť reč, ako tvrdia sa pokúšajú tvrdiť niektoré kruhy, " povedala Szydlová na stretnutí s veľvyslancami. "Neexistuje taká vec, taká myšlienka neexistuje a vláda nikdy nebude hovoriť a myslieť na odchod Poľska z EÚ. Jasne to hovorím,“ povedal Szydlova. Vláda na takúto debatu podľa premiérky nepristúpi a tí, ktorí sa ju pokúšajú vyvolať idú proti Poľsku.

Szydlová nesúhlasí s koncepciou jadra

Poľská vláda podľa premiérky čaká na prizvanie ku konštruktívnej diskusiu o budúcnosti EÚ, aby predložila svoje návrhy. Je skeptická voči koncepcii takzvaného tvrdého jadra alebo dvojrýchlostnej únie. Debata by ani nemala viesť k „výberu medzi federalistickou víziou európskeho superštátu alebo euroskeptickými národnými egoistami“, uviedla Szydlová s tým, že to by nahrávalo skôr rozpadu EÚ, než jej posilneniu. Poľsko je tiež silne proti „koncepcii inteligentného protekcionizmu, ktorý je propagovaný v mnohých západoeurópskych krajinách,“ dodala.

Szydlová v auguste označila za arogantné výroky francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý povedal, že sa Poľsko v Európe dostáva do izolácie pre kroky poľskej vlády, ktoré sú v rozpore s hodnotami EÚ. Skutočnosť, že Macron obišiel Maďarsko a Poľsko na ceste do strednej a juhovýchodnej Európy, priťahuje značnú pozornosť.

Szydlová sa v stredu sťažovala, že „s prinajmenšom s časťou členských štátov sa zaobchádza spôsobom, ktorý môže narušiť základné zásady EÚ“, a to „rešpektovanie suverenity vo vnútorných záležitostiach členských štátov“. Únia by podľa nej mala posilniť charakter „skutočnej komunity suverénnych štátov“. Časť európskych politikov, najmä v inštitúciách EÚ, ale podľa nej nie je ochotná viesť vážnu diskusiu, ktorá zabezpečí budúcnosť EÚ.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Poľsko #Beata Szydlová