EÚ chce obmedziť obchod s prostriedkami na mučenie

Európska únia bude spolu s Argentínou a Mongolskom iniciovať celosvetovú Alianciu za obchod bez mučenia. Očakáva, že sa k nej prihlásia desiatky krajín, ktoré tak vyjadria súhlas okrem iného s prijatím opatrení na obmedzenie vývozu tovaru používaného na mučenie alebo výkon trestu smrti. Iniciatívu predstavila komisárka EÚ pre obchod Cecilia Malmströmová.

07.09.2017 16:13
Cecilia Malmströmová Foto: ,
Eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmströmová predstavila iniciatívu, ktorá bude presadzovať obmedzenie obchodu s mučiacimi prostriedkami.
debata (1)

Svetové obchodné spojenectvo proti mučeniu formálne začne 18. septembra počas zasadnutia Valného zhromaždenia OSN v New Yorku a EÚ očakáva, že sa k nemu hneď pri spustení pripojí okolo 50 krajín zo všetkých častí sveta. Aliancia by potom mohla byť základom pre širšiu spoluprácu OSN v tomto úsilí.

Medzinárodné právo síce zakazuje mučenie, ale s nástrojmi mučenia a bolesti sa stále obchoduje. Patria sem obušky s kovovými hrotmi, pásy aplikujúce elektrické šoky, nástroje, ktoré uchopujú ľudí v páse alebo v oblasti končatín a zároveň ich podrobujú elektrickým šokom, chemické látky používané pri popravách ľudí a systémy vynútenej injekčnej aplikácie, ktoré s nimi súvisia, uviedla Európska komisia.

„Tieto výrobky neslúžia inému účelu ako spôsobiť ohromnú bolesť a zabíjať ľudí. Nikdy by sme nemali dovoliť, aby sa s nimi obchodovalo ako s akoukoľvek inou komoditou. Je načase prejsť ku konkrétnym činom, ktoré tento odsúdeniahodný obchod znemožnia,“ vyhlásila Malmströmová.

Úniu sa snažia obchádzať

Krajiny, ktoré sa k iniciatíve prihlásia, vyjadria svoj súhlas s prijatím opatrení na kontrolu a obmedzenie vývozu tohto tovaru. Colným orgánom sú jednotlivé krajiny povinné poskytnúť vhodné nástroje, majú monitorovať obchodné toky, vymieňať si informácie alebo poskytovať technickú pomoc pri príprave a vykonávaní príslušných právnych predpisov.

Prísne právne predpisy EÚ o obchodovaní s tovarom používaným na mučenie alebo pri výkone trestu smrti podľa komisie už prinášajú výsledky, ale problém je, že platia iba v Európe a výrobcovia tohto tovaru a obchodníci s ním sa snažia predpisy EÚ obchádzať.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #trest smrti #Argentína #Mongolsko #mučenie #Aliancia za obchod bez mučenia