Parlament Kosova sa ustanovil, vládu má zostaviť Haradinaj

Kosovský parlament sa vo štvrtok tri mesiace po voľbách ustanovil, keď zvolil za svojho predsedu Kadriho Veseliho šéfa Demokratickej strany Kosova (PDK), vedúcej sily predpokladanej novej vládnej koalície. Prezident Hashim Thaçi následne poveril zostavením vlády predsedu Spojenectva pre budúcnosť Kosova (AAK) Ramusha Haradinaja, ktorého Srbsko viní z vojnových zločinov v Kosove koncom 90. rokov.

07.09.2017 18:35
haradinaj, kosovo Foto: ,
Bývalý veliteľ kosovských povstalcov Ramush Haradinaj, ktorého Srbsko viní z vojnových zločinov, sa takto prihováral Kosovčanom počas povolebnej noci.
debata (4)

Povolebnú politickú krízu sa podarilo prekonať po tom, čo koalícia PAN, ktorá vyhrala júnové voľby a na čele ktorej stojí PDK, v pondelok podpísala dohodu o vytvorení vlády s menšou stranou Aliancia nové Kosovo (AKR). Tá predtým bola súčasťou koalície vedenej Demokratickým zväzom Kosova (LDK) predchádzajúceho premiéra Isu Mustafu. PAN tak nakoniec získala nadpolovičnú väčšinu (62) poslancov v 120-člennom parlamente.

Pozorovatelia si ale nie sú úplne istí, či zákonodarný zbor skutočne schváli aj kabinet, ktorý navrhne Haradinaj. Zaručená ešte nie je podpora deviatich poslancov srbských kandidátov zastupujúcich srbskú menšinu. Vo štvrtok deväť z nich síce zdvihlo ruku pre Veseliho, ale pokiaľ ide o hlasovanie o kabinete na čele s Haradinajom, chcú predstavitelia kandidátky postup konzultovať v Belehrade.

Srbsko chce Haradinaja postaviť pred súd pre podozrenie, že spáchal vojnové zločiny na civilistoch počas ozbrojeného povstania Albáncov na sklonku 90. rokov v Kosove, ktoré vtedy bolo srbskou provinciou. Vydalo preto na neho medzinárodný zatykač, kvôli ktorému Haradinaja od januára do apríla zadržiavalo Francúzsko, ktoré ho ale nakoniec vydať Srbsku odmietlo.

Kedy bude parlament hlasovať o novej vláde, ešte nie je stanovené. Niektoré médiá predpokladajú, že to môže byť v priebehu niekoľkých dní.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #Kosovo #Ramush Haradinaj #Kadri Veseli #kosovský parlament #prezident Hashim Thaçi