Španielsky ústavný súd pozastavil platnosť katalánskeho referenda

Španielsky ústavný súd vo štvrtok pozastavil platnosť zákona o referende o nezávislosti schváleného v stredu katalánskym parlamentom. Sudcovia vyhoveli sťažnostiam španielskej vlády a zákon zneplatnili na čas, keď budú zvažovať, či je v súlade s ústavou.

08.09.2017 07:25 , aktualizované: 12:18
Žena Foto: ,
Žena stojí na balkóne s vyvesenou katalánskou zástavou a transparentom, ktorý vyzýva na hlasovanie za samostatnosť Katalánska.
debata (32)

Zároveň španielsky generálny prokurátor pripravuje obvinenia proti členom katalánskeho parlamentu za odhlasovanie zákona.

Vláda sa obrátila na súd pre vyhlásenie plebiscitu, ktorá sa má konať 1. októbra. Premiér Mariano Rajoy v stredu povedal, že referendum sa nebude konať a požiadal katalánskych politikov, aby prestali vyhrocovať situáciu.

Plénum ústavného súdu vláde vyhovelo a sudcovia budú teraz skúmať ústavnosť zákona aj dekrétov stanovujúcich podrobnosti konania referenda. Už v minulosti súd zrušil uznesenie o nezávislosti prijaté katalánskym parlamentom, ktoré malo viesť k referendu. Pozastavenie zákona môže trvať až päť mesiacov podľa španielskych noriem, potom musia sudcovia predložiť rozsudok.

Súd vo štvrtok takisto výslovne upozornil katalánskych politikov a úradníkov samosprávy, že ak sa budú podieľať na organizovaní referenda o nezávislosti, porušia zákon.

Pre referendum im hrozí obvinenie z trestného činu

Generálny prokurátor José Manuel Maza vo štvrtok novinárom povedal, že jeho úrad chce katalánskych poslancov obviniť z trestného činu. Členovia katalánskej vlády majú byť tiež obvinení za to, že umožnili diskusiu o zákone a hlasovaní. Katalánski politici by mohli byť obvinení z nedodržiavania zákonov, zneužívania moci a sprenevery. Maza tiež požiadal bezpečnostné zložky, aby vyšetrovali prípravy katalánskej vlády na referendum a zhabali všetok materiál určený na prípravu referenda.

Pre zákon o referende zdvihlo v stredu ruku 72 poslancov, 11 poslancov sa ich zdržalo hlasovania. Opoziční poslanci opustili sálu.

Katalánska vláda vo štvrtok spustila prípravy na októbrové. Požiadala mestské rady, aby poskytli zoznamy miest, kde by sa hlasovanie mohlo uskutočniť do 48 hodín prostredníctvom e-mailu.

Španielska vláda pohrozila všetkým, ktorí sa budú na referende podieľať, trestným stíhaním.

„Referendum o sebaurčení sa nebude konať,“ povedal predseda vlády. Rajoy tiež varoval starostov katalánskych miest, že je ich povinnosťou zabrániť akejkoľvek činnosti zameranej na prípravu referenda. „Nikto vás nemôže nútiť, aby ste konali nelegálne,“ povedal. Prijatie zákona označil za „neprijateľný akt neposlušnosti“.

Turull: Referendum bude!

Hovorca katalánskej vlády Jordi Turull vo štvrtok povedal, že referendum sa uskutoční. „Usporiadame ho, aj keď bude snežiť alebo fúkať vietor, pretože je to zmluva medzi nami a občanmi Katalánska,“ povedal.

Katalánska vláda už zriadila internetovú stránku o referende a vysela aj spot, ktorí vyzýva občanov hlasovať. Je na ňom pomalý záber na železničnú trať, ktorá sa rozdvojuje. „Narodili ste sa so schopnosťou rozhodnúť sa, vzdať sa toho?“ znie výzva z videa.

Katalánci zákon o prechode k samostatnosti schválili

V noci katalánsky parlament schválil zákon o prechode na nezávislý štát, ktorý nadobudne účinnosť, ak sa obyvatelia tejto autonómnej oblasti v Španielsku vyslovia za nezávislosť. Obyvatelia hospodársky silného Katalánska so 7,5 miliónmi obyvateľov sú v otázke nezávislosti rozdelení.

O usporiadanie referenda sa sporia aj poslanci v tamojšom parlamente. Za zákon o prechode do samostatného štátu hlasovalo v noci 71 poslancov a desať bolo proti. Ostatní poslanci opustili volebnú miestnosť pred hlasovaním. Ciutadans (občania), katalánski socialisti (PSC) a katalánski kresťanskí demokrati (PPC) opustili sálu. Rokovania o zákone sa oneskorili až do noci, keďže predstavitelia opozície podali niekoľko sťažností, ktoré ich niekoľkokrát prerušili.

Katalánskych politicov by mohli obviniť z nedodržiavania zákonov. Katalánsky premiér Carles Puigdemont vo štvrtok požiadal o vedenia všetkých 948 radníc v Katalánsku, aby odpovedali do 48 hodín, či sprístupnia miestnosti na usporiadanie referenda. Už mu odpovedali pozitívne predstavitelia 185 radníc, ktorí zastupujú približne 25% katalánskych občanov, zatiaľ čo štyri radnice odmietli z dôvodu nezákonnosti referenda. Asi 70 percent radníc sa ešte nevyjadrilo.

Ľudia chcú hlasovať, Madrid sa snaží zabrániť im v tom

Madrid chce zastaviť referendum všetkými možnými spôsobmi. Vláda v Madride môže podľa ústavy po predchádzajúcom súhlase Senátu „prijať potrebné opatrenia“ na presadzovanie práva. Môže tiež poskytovať pokyny všetkým orgánom v autonómnych oblastiach. Jednou z možností je nariadiť katalánskej polícii, aby zhabala volebné urny. Zástupca katalánskej polície uviedol, že polícia je apolitická a musí dodržiavať zákon. „Cítime nepokoj a máme veľa nezodpovedaných otázok, ale nemáme inú možnosť ako dodržiavať zákony,“ povedal šéf odborov Toni Castejon.

Separatisti tiež povedali, že budú vyzývať ľudí, aby protestovali na uliciach, ak sa referendum neuskutoční. Vo štvrtok protestovalo 300 ľudí pred radnicou v meste Mataró. Požadovali od starostu, socialistu Davida Boteho, aby povolil referendum. „Chceme hlasovať, chceme hlasovať,“ kričali ľudia pred radnicou.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #nezávislosť #Katalánsko #referendum