Irma má už 14 obetí. Slabne, no stále je mimoriadne nebezpečná

Hurikán Irma v piatok zoslabol na hurikán štvrtej kategórie, naďalej však zostáva intenzívny. Americké národné hurikánové centrum (NHC) informovalo, že maximálna rýchlosť vetra sa znížila na 220 kilometrov za hodinu. Na Kube, ku ktorej sa Irma blíži, bola vyhlásená pohotovosť v niekoľkých pobrežných oblastiach východnej a severnej časti.

08.09.2017 08:15 , aktualizované: 15:17
Irma, hurikán, Karibik Foto: ,
Hurikán Irma už pripravil o život niekoľko ľudí a zničil tisícky domov. Škody napáchal aj na ostrove Svätý Martin.
debata (16)

Hurikán Irma zoslabol v piatok na druhú najsilnejšiu kategóriu. Oznámilo to americké Národné stredisko pre hurikány (NHC), ktoré živel naďalej označuje za mimoriadne nebezpečný. Vietor, ktorý cyklón doprevádza, dosahuje rýchlosť až 250 kilometrov za hodinu.

Irma sa o 11:00 SELČ nachádzala 90 kilometrov severozápadne od bahamského ostrova Great Inagua a mierila severozápadným smerom rýchlosťou 26 kilometrov za hodinu.

Riziko predstavuje nielen sila vetra, ale aj zvýšená hladina mora. Napríklad na ostrovoch Turks a Caicos či na juhovýchode a v centrálnej časti súostrovia Bahamy, kde by mohlo more doiahnuť až šesť metrov nad bežnú hladinu.

Irma zdevastuje časť USA

Riaditeľ Federálnej agentúry pre zvládanie krízových situácií (FEMA) povedal, že hurikán Irma zdevastuje časť Spojených štátov a že americkí predstavitelia sa vo veľkom pripravujú na túto búrku.

Irma by mala zasiahnuť Floridu už v sobotu, Brock Long, administrátor FEMA, na tlačovej konferencii varoval, že časti Floridy budú dlhé dni, ak nie dlhšie bez elektriny, a že viac ako 100000 ľudí bude možno potrebovať útočisko.

„Hurikán Irma je aj naďalej hrozbou, ktorá spôsobí devastáciu Floridy alebo niektorých juhovýchodných štátov USA,“ povedal Long. Spojené štáty zaznamenali od roku 1851 len tri búrky kategórie 5 a Irma je oveľa väčšia ako posledný hurikán Andrew, ktorý zasiahol Spojené štáty v roku 1994, povedal Long.

Varoval ľudí, aby neignorovali príkazy na evakuáciu. „Musia sa dostať von, počúvať príkazy a dbať na upozornenia,“ povedal Long. Úrady majú na mieste tisícky ľudí pripravených reagovať a milióny jedál a litrov vody, povedal Long.

Zdravotnícky a humanitárny tajomník Tom Price nazval Irmu „pozoruhodne nebezpečnou búrkou a cesta úniku pred ňou sa podľa neho uzatvára nesmierne rýchlo.“

Na Haiti zrejme len menšie škody

Hurikán Irma, ktorý prešiel severne od Haiti, spôsobil v tejto krajine v Karibiku len menšie škody. Na základe prvých odhadov o tom informovali humanitárne organizácie, ktoré v oblasti pôsobia. Podobné správy prichádzajú aj zo susednej Dominikánskej republiky, ktorá sa o ostrov Hispaniola delí s Haiti.

Na Haiti stále pretrvávali obavy, pretože krajiny sa doteraz nespamätala z predchádzajúcich prírodných katastrof a mnohí ľudia navyše odmietli pred Irmou napriek výzve úradov odísť.

„Ak by Irma prešla na juh, bola by to katastrofa,“ povedal Martin van de Locht z humanitárnej organizácie World Vision. Odborníci tiež varujú pred vysokou hladinou mora na severe krajiny.

Hladina mora môže byť až o niekoľko metrov vyššia ako obyčajne, čo spôsobilo v pobrežných oblastiach povodne a kontaminovalo studne s pitnou vodou.

Zranenia utrpeli počas vyčíňania Irmy dvaja ľudia, na ktorých dom v prístavnom meste Cap-Haïtien spadol strom. Búrka tiež zničila most medzi Haiti a susedným Dominikánskou republikou. Živel nikto nezabil ani v Dominikánskej republike , ale zničil zhruba 200 domov.

Kuba evakuuje domácich obyvateľov i turistov

Kubánske úrady evakuovali na 10-tisíc turistov z pobrežných oblastí, kde hrozia záplavy kvôli očakávanému prudkému dažďu a veľkým vlnám. Na ostrovy, ktoré sa už z prechodu búrky spamätávajú a sčítavajú škody, medzitým mieri pomoc z Európy.

Na Kube, ku ktorej sa Irma blíži sprevádzaná vetrom s rýchlosťou viac ako 270 kilometrov za hodinu, bola vyhlásená pohotovosť v niekoľkých pobrežných oblastiach východnej a severnej časti. Okrem iných platí aj v najobľúbenejších turistických destináciách patrí Santiago de Cuba a Camagüey.

Vláda presťahovala 10 000 cudzincov, z ktorých väčšina pochádza z Kanady. Viac ako 6000 z nich bolo prepravených do letoviska Varadero neďaleko metropoly Havana, ktorá sa podľa predpovedí nachádza mimo územia priameho vplyvu hurikánu.

infografika svet, hurikán

Kým Kuba sa na príchod Irmy chystá, Dominikánska republika či skupina menších ostrovov v súostroví Malé Antily sa už pomaly spamätáva z jeho ničivého prechodu. Čiastočne alebo úplne zdevastované ostrovy, ktoré sú často pod správou európskych krajín, sa obracajú na svet so žiadosťou o pomoc. Francúzsko podľa ministra vnútra Gerada Collomba poslalo na Svätý Martin 100-tisíc porcií jedla, čo vraj zodpovedá štvordňovom zásobám.

Záchranné tímy a zásoby vysielajú aj Británia či Holandsko. Ozývajú sa pri tom kritické názory, že európske krajiny s reakciou trochu zaspali.

Veľké obavy panujú zo situácie na Haiti, kde žije mnoho ľudí v nevyhovujúcich príbytkoch v pobrežných oblastiach a mnohí z nich neposlúchli pokyny na evakuáciu. Z jednej z najchudobnejších krajín v oblasti, ktorú zatiaľ búrka úplne neopustila, doteraz prišli správy o dvoch zranených ľuďoch, množstvo zničených domov a zablokované cesty a ulice.

Na Svätom Martinovi ľudia rabujú

Karibský ostrov Svätý Martin, ktorý zničil hurikán Irma, oznamuje prípady rabovania. Francúzska ministerka pre zámorské územia Annick Girardinová v televízii BFM hovorila o drancovaní, pri ktorom ľudia kradnú televízory, ale aj vodu a potraviny.

Situáciu na ostrove, ktorý je rozdelený medzi Francúzsko a Holandsko, označil pre rabovanie za vážnu aj Mark Rutte, predseda vlády Holandska.

„Ako môžu ľudia zneužívať nešťastie druhých?“ pýtala sa rozhorčene Girardinová. Dodala, že je teraz dôležité, aby polícia obnovila poriadok na ostrove.

Na holandskej strane ostrov medzitým sprevádzkovali letisko, ale slúži výhradne iba na vojenské účely.

Slovenské ministerstvo zahraničných vecí opätovne upozorňuje na hurikán Irma

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí informuje občanov SR nachádzajúcich sa v oblasti severného Karibiku, že až do začiatku budúceho týždňa môže hurikán Irma zasiahnuť Dominikánsku republiku, Haiti, Britské panenské ostrovy, Americké panenské ostrovy, súostrovie Turks and Caicos, Bahamské spoločenstvo, sev. pobrežie Kuby a Floridu. „V závislosti od vývoja trajektórie a sily hurikánu odporúčame striktne dodržiavať pokyny civilnej ochrany,“ píše ministerstvo na svojej stránke. Viac informácií a aktuálnu predpoveď vývoja frontálneho systému možno sledovať na: www.nhc.noaa.gov.

Rezort občanom odporúča dôsledné dodržiavanie pokynov civilnej ochrany, mať pri sebe doklady, cennosti, nabité telefóny, fľaškovú vodu a hotovosť pre prípad výpadku bankomatov, sledovať evakuačné trasy hotelových zariadení a civilnej ochrany a rešpektovať ich pokyny. „Slovenských občanov, ktorí majú plánované dovolenky v oblasti, upozorňujeme, že pre bližšie informácie o leteckom spojení je nutné kontaktovať leteckého dopravcu, prípadne cestovnú kanceláriu,“ píše sa ďalej na stránke rezortu s tým, že v prípade núdze občania SR môžu kontaktovať núdzovú linku Zastupiteľského úradu SR v Havane + 53 526 30584. V prí­pade Portorika, Floridy a Amerických panenských ostrovov môžu občania SR kontaktovať núdzovú linku veľvyslanectva SR vo Washingtone, D.C. +1 202 361 6298.

Ministerstvo zároveň vyzýva občanov SR, aby využili dobrovoľný register na stránke ministerstva. Na nej možno takisto nájsť aj webové adresy, ktoré informujú o aktuálnom vývoji, pokynoch a kontaktoch na miestne krízové úrady na Floride a evakuačné trasy v tomto americkom štáte.

Florida evakuuje pol milióna ľudí a zatvára školy

Americký štát Florida sa v piatok chystá zatvoriť všetky školy a univerzity v dôsledku očakávaného zásahu hurikánom Irma, ktorý má na polostrov udrieť cez víkend.

Guvernér Rick Scott nariadil evakuáciu pol milióna ľudí z pobrežných oblastí. Mnohí z nich čakajú v dlhých radoch na čerpacích staniciach, ktoré zápasia s nedostatkom paliva.

Zatiaľ čo vo štvrtok predpovedné modely počítali s tým, že hurikán bude prechádzať pozdĺž pobrežia Floridy, v posledných hodinách odhadujú, že jeho stred zasiahne priamo Miiami a okolie. Guvernér Scott k doteraz vyhlásením lokalitám evakuácie pridal oblasť južne od jazera Okeechobee, vrátane okresu Palm Beach.

Nariadil aj zatvorenie všetkých základných, stredných a vysokých škôl od piatku dňa do pondelka. Niektoré z ich budov môžu podľa orgánov slúžiť ako pohotovostné prístrešky pre ľudí, ktorí prídu pre živel o prístrešok.

Hurikán najsilnejšej kategórie prešiel cez východný Karibik, zabil najmenej 14 ľudí a spôsobil obrovské škody. Aktuálne sa nachádza je severne od Haiti a smeruje na Kubu a Bahamy. Na Floridu by mala doraziť s mierne slabšou rýchlosťou vetra, stále však ide o hurikán jednej z dvoch najsilnejších kategórií.

Francúzsky minister vnútra Gérard Collomb uviedol, že po pustošení hurikánu Irma na francúzskych karibských ostrovoch zomrelo zatiaľ najmenej 9 osôb, 7 ľudí je nezvestných. „stodvanásť osôb je zranených,“ povedal Collomb a dodal, že obetí môže byť viac.

Televízia NBC News priniesla zábery ničivých následkov hurikánu Irma.

Najmenej štyria ľudia prišli pre hurikán Irma o život na amerických Panenských ostrovoch. Úrady o tom informovali vo štvrtok a obávajú sa, že v ťažko dostupných oblastiach by mohli byť objavené ďalšie obete. Prezident Donald Trump na súostroví vyhlásil stav katastrofy, čo pre túto americkú oblasť umožní zjednodušené čerpanie federálnej pomoci.

Celkový počet mŕtvych v súvislosti s prechodom hurikánu stúpol na 14, z čoho päť registrovali úrady na ostrove Svätý Martin a tri v Portoriku.

Na amerických panenských ostrovoch zničili búrky domy, cesty a tisíce ľudí zostali bez elektriny.

Deklarovaný stav katastrofy umožňuje vláde USA financovať napríklad dočasné ubytovanie pre ľudí, ktorí stratili svoj dom, alebo stavať nové domy a cesty.

Piati bývalí prezidenti USA zbierajú peniaze pre obete hurikánov

Piati bývalí prezidenti USA vytvorili spoločnú kampaň, prostredníctvom ktorej zbierajú peniaze pre obete hurikánov Harvey a Irma. Za projektom One America Appeal stoja Barack Obama, George W. Bush, Bill Clinton, George H.W. Bush a Jimmy Carter. Ide o prvú takúto spoluprácu piatich žijúcich bývalých prezidentov USA odvtedy, ako do úradu nastúpil Donald Trump.

George H.W. Bush a Clinton už zbierali peniaze pre obete cunami v Ázii v roku 2005 a hurikánu Katrina z roku 2006. Obama, Clinton a George W. Bush sa spojili po ničivom zemetrasení na Haiti v roku 2010.

Harvey si vyžiadal najmenej 71 mŕtvych a zničil viac ako 200-tisíc domov. Texaský guvernér uviedol, že opravy škôd si budú vyžadovať 180 miliárd dolárov, teda viac ako po spomínanej Katrine.

Irma už zabila jedenásť ľudí a tisíce ďalších prišli o strechu nad hlavou. Úrady už nariadili evakuáciu viac ako 500-tisíc ľudí z Miami-Dade County na Floride. Guvernér štátu Georgia zas prikázal viac ako 540-tisíc obyvateľom, aby odišli z pobrežia do bezpečia. Okrem Floridy a Georgie môže Irma zasiahnuť aj Južnú Karolínu, kde zatiaľ nenariadili evakuáciu.

Na hurikán Irma sa mnohí obyvatelia Floridy...
Pohľad zhora na zničený ostrov Svätý Martin.
+5Škody, ktoré hurikán Irma napáchal v Portoriku.
16 debata chyba
Viac na túto tému: #obete #Florida #hurikán #Haiti #Portoriko #Irma #Karibská oblasť