V Austrálii v rámci zbraňovej amnestie zozbierali už 26-tisíc strelných zbraní

Ľudia môžu beztrestne odovzdať neregistrované zbrane do konca septembra.

08.09.2017 09:06
debata (3)

Austrálske úrady už zozbierali takmer 26-tisíc strelných zbraní v rámci zbraňovej amnestie, ktorá sa začala 1. júla. Jej cieľom je bojovať proti rastúcemu terorizmu a prílevu zbraní do krajiny, v ktorej je držba neregistrovaných zbraní nelegálna. Amnestia sa skončí 30. septembra. Osoby, ktoré chytia s neregistrovanou zbraňou po tomto dátume, budú čeliť pokute do 280-tisíc austrálskych dolárov (v prepočte približne 188-tisíc eur) alebo najviac 14 rokom za mrežami. Do konca septembra však môžu ľudia odovzdať neregistrované zbrane beztrestne.

Minister spravodlivosti Michael Keenan uviedol, že krajina sa vďaka úspešnému výsledku stane bezpečnejšou. Polícia sa domnieva, že je v Austrálii približne 260-tisíc nelegálnych zbraní, pričom niektoré z nich použili páchatelia pri organizovanom zločine alebo teroristických útokoch.

Minister uviedol ako príklad prípad z roku 2014, keď Man Haron Monis zaútočil na kaviareň v Sydney s neregistrovanou zbraňou, ktorá sa dostala do krajiny ešte v 50. rokoch minulého storočia.

Austrálčania v rokoch 1996 a 1997 odovzdali 643 726 strelných zbraní po tom, ako Martin Bryant zastrelil v meste Port Arthur 35 ľudí.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #zbraňová amnestia #strelné zbrane