Nemecká vláda odmieta poľské požiadavky na vojnové reparácie

Nemecká vláda odmietla čoraz hlasnejšie požiadavky Poľska, aby mu Nemecko zaplatilo vojnové odškodné v stovkách miliárd eur. Vládny hovorca Steffen Seibert poukázal na to, že Poľsko sa ďalších požiadaviek vzdalo už v roku 1953. Nemecko však svoju zodpovednosť za zločiny 2. svetovej vojny prijíma, zdôraznil.

08.09.2017 15:57
debata (4)

Seibert uviedol, že Nemecko už vyplatilo značné reparácie aj Poľsku a naďalej platí za následky nacistickej nespravodlivosti. Poľsko však podľa neho v roku 1953 upustilo od iných požiadaviek a neskôr to niekoľkokrát potvrdilo.

„Spolková vláda nemá dôvod spochybňovať medzinárodnoprávnu účinnosť vzdania sa reparácií z roku 1953,“ povedal Seibert.

Naposledy vzniesla reparačné požiadavky poľská premiérka Beata Szydlová. Poľský minister vnútra Mariusz Blaszczak predtým vypočítal materiálne škody, ktoré napáchalo nacistické Nemecko v Poľsku na miliardu dolárov. Minister zahraničných vecí Witold Waszczykowski poznamenal, že to mohlo byť ešte viac.

Takisto právni experti nemeckého Spolkového snemu už v auguste dospeli k záveru, že Poľsko nemá na reparácie nárok, pretože akékoľvek nároky kvôli nemeckým zločinom spáchaným za 2. svetovej vojny stratili platnosť najneskôr zmluvou „dva plus štyri“ o konečnom usporiadaní vo vzťahu k Nemecku z roku 1990.

Podľa komentátorov môže byť vznášanie požiadaviek na odškodnenie určené skôr poľským voličom ako nemeckým politikom. Avšak spor s Nemeckom začína v okamihu, keď do rozhodujúcej fázy vstupuje procedúra spustená Európskou komisiou proti Poľsku kvôli porušovaniu princípov právneho štátu. Berlín až doposiaľ miernil tento konflikt, ale kancelárka Angela Merkelová sa naposledy pridala ku kritike.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Nemecko #odmietnutie #druhá svetová vojna #vojnové reparácie