Na východe Ukrajiny padol ukrajinský vojak. Prvý po podpísaní nového prímeria

Ukrajinský vojak prišiel o život pri ostreľovaní vládnych pozícií proruskými separatistami na východe Ukrajiny.

08.09.2017 16:19
debata (32)

Oznámili to v piatok úrady v Kyjeve.

Ide o prvého zabitého na ukrajinskej strane od uzatvorenia nového prímeria medzi vládnymi vojskami a povstalcami pred začiatkom školského roka.

„Jeden ukrajinský vojak bol zabitý v Avdijivce počas ostreľovania,“ uviedol v piatok hovorca ministerstva obrany Andrij Lysenko. V uplynulých 24 hodinách sa „okupanti“ podľa neho previnili proti prímeriu v 25 prípadoch, a to aj paľbou z mínometu a granátometov pri Mariupole. Podľa neho armáda bola nútená reagovať na nepriateľskú paľbu odvetnou paľbou.

Kyjev obviňuje Rusko z vysielania zbraní a vojakov do konfliktu a okupovania časti územia Ukrajiny. Moskva popiera zapojenie do konfliktu a pripúšťa nanajvýš prítomnosť ruských dobrovoľníkov medzi povstalcami.

Separatisti podľa agentúry AFP nehlásia straty, ale v priebehu posledných 24 hodín obvinili Kyjev z prerušenia pokoja zbraní v 37 prípadoch.

Na samom začiatku prímeria 25. augusta povstalci obvinili armádu za zabitia jedného zo svojich bojovníkov.

Konflikt na východe Ukrajiny si od apríla 2014 vyžiadal odhadom viac ako 10 000 mŕtvych. Mierové dohody, uzavreté v Minsku vo februári 2015 síce fakticky ukončili veľké boje, ale prestrelky naďalej prepukajú po celej dĺžke frontu napriek prímeriu, ktoré strany opakovane uzatvárajú a porušujú.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #konflikt #separatisti #východná Ukrajiny #smrť vojaka #porušenie prímeria