Saakašvili sa vracia na Ukrajinu, aj keď nevie, či ho tam pustia

Saakašvili je aktuálne človekom bez občianstva akejkoľvek krajiny. O pôvodné gruzínske občianstvo prišiel už dávnejšie, v septembri ho Porošenko zbavil aj ukrajinského občianstva.

08.09.2017 18:51
debata (43)

Bývalý gruzínsky prezident a bývalý guvernér ukrajinského Odeského regiónu Michail Saakašvili sa hodlá vrátiť na Ukrajinu, a to aj napriek tomu, že ho koncom júla ukrajinský prezident Petro Porošenko zbavil ukrajinského občianstva a Saakašvili teda nevie, či ho bez platného dokladu do krajiny vôbec pustia. Saakašvili sa momentálne nachádza v Poľsku, v piatok však vo Varšave vyhlásil, že sa vydáva na cestu na Ukrajinu a v nedeľu ho môžu očakávať na poľsko-ukrajinských hraniciach.

Saakašvili je aktuálne človekom bez občianstva akejkoľvek krajiny, keďže o pôvodné gruzínske občianstvo prišiel už dávnejšie. V piatok však vyhlásil, že „musí byť odvážny“ a bude tejto situácii čeliť, a preto sa vydáva na cestu na Ukrajinu. Saakašvili žil na Ukrajine od roku 2015 a pôsobil tu ako guvernér Odeského regiónu. Do tejto funkcie ho vymenoval prezident Porošenko s tým, že jeho hlavnou úlohou má byť boj proti korupcii, neskôr, keď bývalý gruzínsky prezident začal upozorňovať aj na údajnú korupciu na najvyšších miestach, sa títo dvaja politici postavili proti sebe. Saakašvili bol na Ukrajine dlhší čas jedným z najobľúbenejších politikov a istý čas sa o ňom špekulovalo aj ako o budúcom ukrajinskom prezidentovi.

O odobratí občianstva Saakašvilimu rozhodol ukrajinský prezident Porošenko na podnet Gruzínska, ktoré malo podľa ukrajinského migračného úradu doručiť Kyjevu nové informácie o tomto politikovi. Gruzínsko už dlhšie žiadalo Saakašviliho vydanie, keďže chce vyšetrovať údajné zneužívanie moci, ktorého sa mal dopustiť počas pôsobenia v prezidentskom ú­rade.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Ukrajina #Michail Saakašvili