Kubu zasiahol hurikán Irma, priniesol silný vietor a dážď

Pred hurikánom utieklo asi 50-tisíc turistov.

09.09.2017 08:11 , aktualizované: 11:36
irma, hurika, burka Foto: ,
Satelitný snímok NASA zachytávajúci formujúcu sa tropickú búrku Irma.
debata (10)

Hurikán Irma dorazil na Kubu, kam priniesol silný vietor a zrážky. Severovýchodné pobrežie zasiahol v piatok v neskorých hodinách po tom, čo zdevastoval už viaceré ostrovy v Karibiku. Ušetrené ostali Bahamy, keďže Irma zmenila smer. Medzičasom opäť zosilnela na hurikán piatej kategórie. Kubu preto opustilo asi 50-tisíc turistov a letoviská na severe ostrova sú ľudoprázdne.

Ide pritom o prvý takýto silný hurikán, ktorý zasiahol Kubu za posledné desaťročia. Obyvatelia však dúfajú, že ostrov potrápi len čiastočne a potiahne ďalej. Mieriť by mal na Floridu, kde už úrady nariadili evakuáciu 5, 6 milióna obyvateľov. Vyčíňanie prírodného živlu v regióne si doteraz vyžiadalo už najmenej 20 obetí a desiatky zranených.

Úrady zintenzívňujú evakuačné upozornenia pre ostrovy Floridy

Americké úrady zintenzívňujú výzvy na evakuáciu ostrovov na Floride Keys, kde sa blíži hurikán Irma. Podľa Národnej meteorologickej služby sa účinky blížiaceho sa hurikánu vyskytli už na južnej Floride, kde vietor dosiahol rýchlosť až 80 kilometrov za hodinu.

„Nie je príliš neskoro na to, aby ste odišli z Keys, stále máte čas odísť ráno! Prosím, Keys nie je v bezpečí,“ varuje Národná meteorologická služba. Tiež varuje obyvateľov ostrovov, že hurikán Irma je extrémne nebezpečný a že jeho vonkajšie hrany už priniesli silný vietor na južnú Floridu.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Kuba #Hurikán Irma