Macron navštívi ostrov Svätý Martin zdevastovaný hurikánom Irma

Irmu podľa údajov poskytnutých prieskumným meteorologickým lietadlom sprevádza vietor s rýchlosťou viac ako 190 kilometrov za hodinu.

10.09.2017 08:16 , aktualizované: 22:12
irma, hurikán, florida Foto: ,
Preventívnu evakuáciu úrady na Floride odporučili viac než 6,3 miliónom obyvateľov.
debata (81)

Francúzsky prezident Emmanuel Macron navštívi v utorok francúzsky karibský ostrov Svätý Martin. Stane sa tak v čase, keď jeho vláda čelí kritike za nedostatočné zvládanie tamojšej prírodnej katastrofy. Minister vnútra Gérard Collomb uviedol, že prezidentské lietadlo prinesie na ostrov pomoc.

Tri obete

Už traja ľudia zomreli v dopravných nehodách spôsobených silným vetrom a dažďom na juhu a západne polostrova, oznámila to miestna polícia. Dvaja muži, jeden z nich policajt, zomreli pri čelnej zrážke na západnom pobreží Floridy. Ďalší človek zahynul pri nehode v Key West.

Hurikán Irma sa v nedeľu prehnal súostrovím Florida Keys a čoskoro by mal udrieť na pevninu. Hurikán štvrtej kategórie sprevádza vietor s rýchlosťou 209 kilometrov za hodinu. Aktuálne smeruje ďalej na sever. Celý polostrov už bičuje silný dážď a vietor a v oblasti je vyše milióna domácností bez elektriny.

V pobrežných oblastiach sa vyskytujú záplavy, čiastočne pod vodou je aj Miami. Úrady varujú tiež pred tornádami, ktoré môžu hurikán sprevádzať. Dočasné prístrešky už vyhľadalo 127-tisíc ľudí. Preventívnu evakuáciu úrady na Floride odporučili viac než 6,3 miliónom obyvateľov. Americké médiá už v súvislosti s hurikánom hlásia aj prvú obeť. Došlo k nej v Keys, kde vodič vrazil autom do stromu.

Po predchádzajúcej zmene smeru by mala Irma udrieť priamo na mesto St. Petersburg. V oblasti už nariadili evakuáciu 260-tisíc ľudí. Miami a Tampa nakoniec ostanú pravdepodobne od najhoršieho ušetrené. Mestá nezažili silný hurikán od roku 1921.

Oko ničivého hurikánu Irmy teraz opustilo ostrovy Florida Keys a smerovuje na sever na pevninu Floridy smerom k osídlenej Tampe. Do do krytov sa uchýlilo 127 000 ľudí, ktorí nechceli alebo nemali kam utiecť. „Modlite sa za nás,“ povedal guvernér Floridy Rock Scott pre Fox News.
V sobotu večer miestneho času bolo hlásené prvé tornádo, a to 50 kilometrov severne od Miami. Ešte nie je jasné, aké tam tornádo spôsobilo škody. Úrady varujú pred tornádom na juhovýchodnom pobreží Floridy.

Irmu podľa údajov poskytnutých prieskumným meteorologickým lietadlom sprevádza vietor s rýchlosťou viac ako 190 kilometrov za hodinu. Očakáva sa, že hurikán sa znova zintenzívni pri prechode cez teplé oceánske vody. Jeho oko, ktoré je teraz asi 50 kilometrov široké, je vzdialené asi 145 kilometrov od ostrova Key West.

Spustošil Kubu

Hurikán Irma pustošil v sobotu Kubu, kde stŕhal strechy domov a zaplavil stovky kilometrov jej severného pobrežia. Irma opustila ostrov v sobotu v neskorých hodinách a úrady aktuálne sumarizujú škody, ktoré živel napáchal v letoviskách na severe i vidieckych oblastiach v strednej časti krajiny. Obete si hurikán nevyžiadal, v mestách je však potrebné obnoviť vypadnutú elektrinu či vyčistiť cesty.

Úrady obyvateľov Havany vyzvali, aby ostali doma, keďže záplavy môžu pokračovať do pondelka. Záplavové vody zatiaľ zasahujú 600 metrov do mesta. Irma v krajine tiež povyvracala stormy aj stĺpy elektrického vedenia a mnohých obyvateľov pripravila o strechu nad hlavou. Len v meste Santa Clara je zničených 39 domov.

Trump vyzval Američanov, aby sa pratali Irme z cesty

Americký prezident Donald Trump vyzval obyvateľov, ktorí sa nachádzajú na predpokladanej trase hurikánu Irma, aby mu „šli z cesty“ a nebáli sa o svoje majetky. Trump zdôraznil, že majetok je nahraditeľný, životy však nie a bezpečnosť ľudí tak musí byť na prvom mieste. Vyjadril sa tak počas vládnej schôdzky v prezidentskom sídle Camp David v štáte Maryland.

Prezident tiež uviedol, že krajina smúti za obeťami silného hurikánu, ktorý v uplynulých dňoch spustošil karibské ostrovy. Irma už bičuje ostrovy Florida Keys, pričom čoskoro by mala udrieť na pevninu. Trump v tejto súvislosti povedal, že Spojené štáty sú na príchod ničivého hurikánu maximálne pripravené.

81 debata chyba
Viac na túto tému: #hurikán #Irma