Saakašviliho priniesli na Ukrajinu na rukách. Podľa Porošenka spáchal exprezident zločin

Ukrajinská polícia zahájila trestné stíhanie Michaila Saakašviliho a skupiny jeho stúpencov, ktorí v nedeľu dopravili bývalého gruzínskeho prezidenta na ukrajinské územie. Saakašvilimu hrozí až päť rokov za mrežami.

11.09.2017 07:46 , aktualizované: 16:03
debata (204)

Bývalý gruzínsky prezident a gubernátor Odesy Michail Saakašvili sa v nedeľu opakovane pokúšal preniknúť na Ukrajinu.

Na ukrajinské územie ho podľa informácií médií nakoniec doviedli jeho stúpenci po tom, ako prerazili kordón ukrajinských policajtov blokujúcich hraničný priechod. Saakašvili následne pokračoval v ceste do mesta Ľvov.

Bývalý gruzínsky prezident Michail Saakašvili v... Foto: Reuters, VALENTYN OGIRENKO
Saakašvili Bývalý gruzínsky prezident Michail Saakašvili v obkolesení svojich prívržencov počas prekrošenia poľsko-ukrajinskej hranici.

Ak sa ti nepáči, bráň sa na súde

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v pondelok vyzval políciu, aby sa „zaoberala“ gruzínskym exprezidentom Michailom Saakašvilim, ktorý ilegálne prekročil poľsko-ukrajinskú hranicu a vstúpil na územie Ukrajiny. Saakašvili je bývalým guvernérom ukrajinského Odeského regiónu, ktorého Porošenko po politických sporoch zbavil ukrajinského občianstva.

Teraz mu cez médiá odkázal, že ak sa mu rozhodnutie o zbavení občianstva nepáčilo, mal proti nemu bojovať na súde. „Namiesto toho spáchal zločin – pretože štátne hranice nesmú byť narušované,“ vyhlásil Porošenko.

Nechce zvrhnúť Porošenka

Saakašvili na prezidentove vyjadrenia reagoval s tým, že podľa jeho mienky neurobil nič zlé. Zločinom je podľa neho naopak to, že mu Porošenko z politických dôvodov odobral ukrajinské občianstvo. Saakašvili tvrdí, že chce na Ukrajine podporiť politické reformy a bojovať proti korupcii, nie zvrhnúť prezidenta Porošenka.

Dramatická cesta gruzínskeho exprezidenta začala na vlakovej stanici v poľskom meste Przemyśl, kde na pokyn ukrajinských úradov zadržali medzinárodný rýchlik ukrajinských štátnych železníc, v ktorom chcel Saakašvili na Ukrajinu docestovať. Saakašvili je na Ukrajine v nemilosti pre jeho kritiku ukrajinského prezidenta Petra Porošenka.

Bývalý gruzínsky prezident, ktorý je vo vlasti stíhaný za údajné prekročenie právomocí, bol nedávno zbavený ukrajinského občianstva a v roku 2015 stratil aj gruzínske občianstvo. Porošenko pôvodne na Ukrajinu Saakašviliho sám povolal v roku na Ukrajine a v roku 2015 mu zveril funkciu guvernéra Odesy.

Ukrajinská polícia na neho čakala

Neskôr ale gruzínsky exprezident tvrdo kritizoval Porošenka za údajné tolerovanie korupcie. Saakašvili sa s ním rozišiel a založil si svoju vlastnú politickú na Ukrajine vlatsnp stranu. Správa o odňatí ukrajinského občianstva hop zastihla, keď bol odcestovaný v zahraničí.

Keď pokus odcestovať vlakom z poľského Przemyślu do ukrajinského Ľvova nevyšiel, dorazil v nedeľu Saakašvili autobusom na cestný priechod Medyka-Šehyni. Najskôr však neuspel ani tam. Bez problémov prešiel poľským hraničným priechodom Medyka východne od Przemyślu. Keď se ale blížil k neďalekému ukrajinskému priechodu Šehyni, cestu zablokovala špeciálna jednotka ukrajinskej polície, ktorá autobusu znemožnila ďalšiu cestu.

Priniesli ho na rukách

V nedeľu večer Saakašviliho návrat vyvrcholil živelnou akciou jeho ukrajinských stúpencov, medzi ktorými bolo aj niekoľko poslancov kyjevského parlamentu. Dav prerazil policajný kordón a ľudia podľa očitých svedkov prakticky na rukách odniesli politika na ukrajinské územie. Policajti ustúpili a udalosti len sledovali z opodiaľ.

Politik potom pokračoval v ceste až do Ľvova, kde ho podľa miestnych novinárov privítali davy ľudí výkrikmi „Vitaj v Ľvove a "Sláva Ukrajine“. Pri pochode ulicami mesta Saakašviliho doprevádzala okrem jeho stúpencov aj časť opozičných poslancov vrátane líderky strany Vlasť a bývalej premiérky Julie Tymošenkovej. V dave svedkovia zahliadli aj starostu Ľvova Andrija Sadovyja, vodcu parlamentnej strany Svojpomoc.

V Ľvove Saakašviliho privítali ako kráľa

O svojom ďalšom postupe sa chce Saaakašvili poradiť s vedením svojej strany Hnutie nových síl. Prezidentská kancelária sa zatiaľ k jeho návratu nevyjadrila.

Saakašviliho konanie v pondelok ostro kritizoval predseda ukrajinskej vlády Volodymyr Hrojsman, ktorý incident na prechode Šehyni označil za útok proti ukrajinskej štátnosti. „Mimoriadne veľkú zodpovednosť nesú tí, ktorí si dovolili vztiahnuť ruku na naši chlapcov ktorí chránia vlasť a jej hranice,“ napísal Hrojsman na Facebooku.

Pre Ľvov, ktorý je tradičnou baštou ukrajinských národovcov a počínanie Porošenka sleduje s rastúcou nedôverou, se príchod Saakašviliho stal veľkou udalosťou. Okázalou večerou pre bývalého odeského gubernátora v nedeľu usporiadal ľvovský starosta Andrij Sadovyj, telesnú ochranu Saakašviliho zaisťujú veteráni dobrovoľníckeho práporu Donbas, ktorí na východe krajiny bojovali proti proruským separatistom. O ďalšom postupe se teraz Saakašvili radí so svojimi spolupracovníkmi.

204 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Ukrajina #Michail Saakašvili #Petro Porošenko #odobratie občianstva