Kosovo má novú vládu, Srbi ju držia v šachu

Kosovský parlament cez víkend schválil novú vládu na čele s Ramushom Haradinajom, ktorého Srbsko viní z vojnových zločinov v Kosove koncom 90. rokov.

11.09.2017 09:40
Ramush Haradinaj Foto:
Nový kosovský premiér Ramush Haradinaj bol v minulosti obvinený, že má na svedomí vraždy, prenasledovanie, znásilňovanie a kruté zaobchádzanie s civilistami.
debata (5)

Kabinet získal v 120-člennej poslaneckej snemovni tesnú podporu 61 poslancov a médií sa zhodujú, že koalícia je veľmi krehká, už len vzhľadom na to, že jej členmi sú srbskí zástupcovia.

Pád vlády však môže ľahko spôsobiť aj iný z koaličných partnerom. Aj z tohto dôvodu musel Haradinaj pristúpiť na množstvo kompromisov a tiež zvýšiť počet členov kabinetu, ktorý médiá pre to nazvali „Haradinajovou čínskou vládou“.

Najväčšiu pozornosť si vyslúžili poslanci srbskej kandidátky vo vláde. Niekoľko pozorovateľov poznamenalo, že na politiku aj rozhodnutia kosovského parlamentu bude mať prostredníctvom nich silný vplyv srbský prezident Aleksandar Vučić. Predstavitelia srbskej kandidátky už vopred dali najavo, že svoj postup budú konzultovať v Belehrade.

Haradinaj už upustil od plánov na stálu armádu

„Táto kosovská vláda teraz závisí na hlasoch srbskej kandidátky. V tomto zmysle bude aj naša politická pozícia iná, pretože budeme mať iný mechanizmus pri schvaľovaní rozhodnutí, ktoré sú dôležité,“ citovala regionálna televízia N1 Dalibora Jevtiča, ktorý bude vo vláde zastupovať srbskú menšinu ako minister pre návrat utečencov.

Jevtić okrem iného uviedol, že prioritou pre Srbskú kandidátku bude stále odďaľovanie ustavenia Společenstvia srbských obcí a návrat 20.000 vysídle­ných Srbov.

Riaditeľ belehradského úradu pre Kosovo Marko Djurić okrem toho srbským novinám Večernje novosti povedal, že Srbská kandidátka už učinila prvý krok k zabráneniu transformácie Kosovských bezpečnostných síl (KSF) v pravidelnú armádu. O to usilujú bývalí kosovskoalbánski povstaleckí velitelia na čele s terajším prezidentem Hashimom Thaçim. Srbskej kandidátke sa podľa Djuriča podarilo primäť Haradinaja, aby túto transformáciu vypustil z vládneho programu.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #Kosovo #Ramush Haradinaj