Ruská opozícia v Moskve zabodovala, vymenuje starostu

Ruská opozícia v nedeľných komunálnych voľbách zaznamenala výraznú podporu v centrálnej štvrti hlavného mesta. To vyplýva z neúplných výsledkov, ktoré v súčasnosti hlásia ruské médiá. Vláda Jednotné Rusko, ktorá sa pravdepodobne stane jasným víťazom na národnej úrovni, nezískala v niektorých moskovských okresoch ani jeden mandát.

11.09.2017 11:03
Putin, Vladimir Putin, Foto: ,
Ruskí prezident Vladimir Putin hlasoval vo volebnom okrsku, kde koalícia nie je veľmi populárna.
debata (37)

Moskva má 125 okresov a opozícia vyhrala v 14 z nich a získala právo vymenovať starostu. Vo viac ako päťdesiatich okresoch prišiel do miestnych rád opoziční kandidáti. Radnica niektorých moskovských obvodov tak zrejme povedú osobnosti známe z opozičnej scény, vrátane vodcu opozičnej strany Solidarita Ilju Jašina alebo novinárov z ostro opozičných novín Novaja gazeta Ilju Azara.

Za pikantný detail médiá považujú úplné víťazstvo opozície v okrese Gagarin, kde v nedeľu hlasoval aj prezident Vladimir Putin. Jednotné Rusko tam zlyhal a nezískalo ani jediný mandát. Víťazstvo opozícia oznámila aj v ďalších hlavných moskovských štvrtiach, ako napríklad Tverskom, Ostankinskom alebo Lomonosovove.

Úspechom boli voľby v Moskve pre liberálnu stranu Jablko, ktorá v metropole presadila 180 svojich kandidátov. Hovorca strany Igor Jakovlev v pondelok povedal, že strana pošle svojho kandidáta do boja o miesto starostu Moskvy. Do úvahy prichádzajú vedúci moskovskej organizácie Jabloka Sergej Mitrochin alebo politik Dmitrij Gudkov.

Celkovo však doterajšie národné výsledky ukazujú ďalšie víťazstvo pre Jednotné Rusko. Strana pravdepodobne získa všetkých šestnásť postov guvernérov. Účasť voličov na komunálnych voľbách je tradične nízka, v Moskve ich dokonca k urnám prišlo len 15 percent.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #voľby #Rusko #opozícia #Vladimir Putin #starosta Moskvy