Prezident bosnianskych Srbov odkladá ideu referenda o odtrhnutí

Prezident bosnianskej Republiky srbskej (RS) Milorad Dodik oznámil odklad úvah o usporiadaní refernda o samostatnosti RS v budúcom roku. Dôvodom je, že chýba dostatočná podpora medzi bosniansko-srbskými stranami. K zmene názoru ale zrejme prispelo aj uistenie srbského prezidenta Aleksandara Vučiča, že Srbsko rešpektuje územnú celistvosť Bosny a Hercegoviny.

11.09.2017 13:01
Milorad Dodik Foto: ,
Dodik povedal, že referendum prejednajú neskôr.
debata

Dodik, ktorý je horlivým stúpencom odtrhnutia Republiky srbskej, po konferencii svojej strany v Bijeljine na severovýchode Bosny povedal, že referendum prejednajú neskôr, „ak nevzniknú nejaké extrémne podmienky pre jeho usporiadanie“.

Ako dôvod tohto rozhodnutia uviedol nemožnosť dosiahnuť konsenzus ohľadom referenda s ďalšími silnými stranami, najmä so Srbskou demokratickou stranou (SDS) a Stranou demokratického pokroku (PDP). Posťažoval sa, že tieto strany sú „pripravené pracovať proti akejkoľvek autonómii“.

Je však zrejmé, že na zmenu Dodikových úvah o „všeľudovom“ hlasovaní v Republike srbskej o samostatnosti mala nemalý vplyv dvojdňová návšteva Vučiča v Sarajeve. Srbský prezident pri nej ubezpečil, že Srbsko nikdy nespochybňovalo územnú celistvosť Bosny ani nezasahovalo do jej vnútorných záležitostí. „A tak to bude aj naďalej,“ povedal po stretnutí s bosnianskym premiérom Denisom Zvizdičom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bosna a Hercegovina #Aleksandar Vučič #Milorad Dodik #Republika srbská